Górcső alatt a magyar alkotmány: két napig Budapesten a Velencei Bizottság

2011. május 17. - 13:07 | Külföld
Thomas Markert, a Velencei Bizottság főtitkára vezeti azt a delegációt, amely kedden és szerdán Budapesten tárgyal a magyar alkotmányról - közölte a Független Hírügynökséggel Tatyana Mychelova, a bizottság külkapcsolatokért felelős illetékese.

Mint hozzátette, a delegáció tagja Christoph Grabenwarter, az ausztriai alkotmánybíróság bírája, Hanna Suchocka volt lengyel miniszterelnök, Kaarlo Tuori, a Helsinki Egyetem jogtudományi oktatója, Jan Velaers, az Antwerpeni Egyetem professzora, valamint Artemiza-Tatiana Chisca, a bizottság demokratikus intézményekért felelős részlegének vezetője.

Tatyana Mychelova beszámolója szerint a delegáció arról tárgyal Budapesten, hogy az új magyar alkotmány mennyire kompatibilis az európai sztenderdekkel. Hozzátette: a kétnapos tárgyalások során a kormányoldal részéről Navracsics Tiborral, Répássy Róberttel, Szájer Józseffel, Balsai Istvánnal, Salamon Lászlóval, Gulyás Gergellyel és Harrach Péterrel, valamint a szocialista pártelnökkel, Mesterházy Attilával, Schiffer Andrással, az LMP elnökével, Balczó Zoltánnal, a Jobbik helyettes vezetőjével, valamint emberi jogi szervezetek képviselőivel is megbeszéléseket folytatnak.
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter már túl is van a Velencei Bizottsággal folytatott tárgyaláson, mely után elmondta: a testületnek a hamarosan a parlament elé kerülő kétharmados, úgynevezett sarkalatos törvényekről beszélt. Navracsics a beszélgetést tájékozódó jellegűnek minősítette. Közölte, hogy a bizottság nem fogalmazott meg véleményt, és benyomása szerint "nem fogalmazódik meg alapvető probléma" az új alaptörvénnyel kapcsolatban.

A fegyveres és rendvédelmi szakszervezetek "Hivatásunk Védelmében" nevű alkalmi koalíciójának sztrájkbizottsága kedden petíciót kíván átadni a Velencei Bizottság Magyarországon tartózkodó delegációjának. Kónya Péter, a sztrájkbizottság vezetője a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy a petíciót az Alkotmánybíróság épületében adják át.

FH/para