Románia és Bulgária az uniós tagországok szerint is felkészült technikailag a schengeni csatlakozásra

2011. június 9. - 18:01 | Külföld
Az uniós országok belügyminiszterei egyetértésre jutottak abban, hogy technikai értelemben mind Románia, mind pedig Bulgária felkészült a belső határellenőrzéstől mentes schengeni övezethez való csatlakozásra - közölte csütörtökön Polner Gergely, a magyar EU-elnökség szóvivője.

Luxembourgi tanácskozásukon a belügyminiszterek egyelőre nem döntöttek a két uniós tagország Schengen-csatlakozásának időpontjáról, hanem abban maradtak, hogy szeptemberben visszatérnek a témára - tette hozzá a szóvivő.

Szerdán Strasbourgban az Európai Parlament (EP) fogadott el nagy többséggel olyan tartalmú értékelést, amely szintén felkészültnek nevezte Romániát és Bulgáriát a rendszerhez való csatlakozásra. Az EP-képviselők - majd a szavazás után személyesen Jerzy Buzek EP-elnök - felszólították az uniós tagállami kormányokat, hogy most már ne halogassák tovább a két ország befogadását.

A tagországok belügyminiszterei csütörtök délelőtt úgy ültek le tárgyalni, hogy a 27 tagállam közül már 26 egyetértett azzal a magyar elnökségi szövegtervezettel, amely megnyitja az utat Románia és Bulgária mielőbbi csatlakozása előtt. Mint Pintér Sándor magyar belügyminiszter az MTI-vel közölte, fokozatos csatlakozásról lenne szó: az első szakaszban a légi közlekedésben, majd a második szakaszban a szárazföldi és a vízi határokon szüntetnék meg a belső határellenőrzést.

Az egyetlen ország, amely csak ezen a napon állt el kifogásaitól, Hollandia volt. Az elfogadott szöveg azonban nem szól arról, hogy idén szeptemberben döntést hoznak-e a 27-ek az ügyben, csupán azt helyezi kilátásba, hogy újra áttekintik a helyzetet.

Gerd Leers holland bevándorlási miniszter luxembourgi médiaértesülés szerint a csütörtöki tanácskozás előtt arról beszélt, hogy Hága csak jövőre kíván dönteni arról, hozzájárul-e a román és a bolgár csatlakozáshoz. Később azonban a holland küldöttség olyan értelmű tájékoztatást adott a helyszínen tartózkodó újságíróknak, amelyben már nem utaltak a döntéshozatal 2012-ig való elodázására, s e forrás szerint a miniszter azt mondta: Hollandiának "némi időre" van szüksége a döntéshozatal előtt.

A holland küldöttség által adott tájékoztatás kitért arra, hogy a csatlakozásról szóló döntés előtt meg kell ismerni az Európai Bizottság nyáron esedékes jelentését, amely az úgynevezett Együttműködési és Ellenőrzési Mechanizmus (CVM) keretében készül Romániáról és Bulgáriáról. Ez a mechanizmus azt szolgálja, hogy figyelemmel kísérjék az újonnan csatlakozott ország vállalt kötelezettségeinek teljesítését.

Uniós források az MTI-nek azt mondták: a csütörtöki belügyminiszteri tanácskozáson több ország - így Németország - jelezte, hogy a nyári CVM-jelentés tartalmától teszi függővé, milyen álláspontot alakít majd ki szeptemberben, amikor újra napirendre kerül a téma.

(MTI)