Az Európai Bizottság jóváhagyta Horvátország uniós csatlakozását

2011. június 10. - 13:17 | Külföld
Az Európai Bizottság zöld jelzést ad Horvátország EU-felvételéhez - jelentette be José Manuel Barroso, az uniós végrehajtó szerv elnöke pénteken.

Horvátország valószínűleg 2013-tól válhat az unió tagjává. Barroso megerősítette, hogy a bizottság a javaslatban az említett év júliusát tartja lehetséges belépési dátumnak.

Nyilatkozatában a bizottság elnök úgy vélte, hogy mind az unió, mind Zágráb számára történelmi a pillanat.

Barroso és Stefan Füle bővítési biztos megerősítette, hogy a végrehajtó testület legfrissebb értékelése szerint az EU lezárhatja a csatlakozási tárgyalásokat az utolsóként nyitva maradt négy fejezetben is.

A biztosok méltatták azt a munkát, amelyet Horvátország végzett a tárgyalások lezárása érdekében az utóbbi években, kiemelve a - már magyar EU-elnökség alatt zajlott - utolsó hónapokat.

José Manuel Durao Barroso azt is hangoztatta, hogy a tárgyalásokon az unió is tartotta magát az elején bejelentett feltételesség elvéhez, és biztosította azt, hogy minden szükséges feltétel teljesüljön a folyamat befejezéséhez. A bizottság "keményen, de igazságosan" tárgyalt - emelte ki az elnök.

Hozzátette, hogy horvát csatlakozás az unió bővítési politikájának hitelességét is tanúsítja.

A Balkán többi országának is jelzés az, hogy Horvátország lezárhatja a tárgyalásokat - fogalmazott. Kiemelte: a döntés azt is mutatja, hogy az unió bővítési folyamata működik, és a tagságra pályázó más országokban is érdemes elvégezni az európai integrációhoz szükséges reformokat.

Füle hangoztatta, hogy a bizottság a tárgyalások lezárása után is folytatja a munkát, és folyamatosan ellenőrzi, hogy Horvátország mekkora sikerrel ültette át a gyakorlatba vállalásait. Külön említette az igazságügy, a korrupció és a kisebbségi jogok tiszteletben tartásának témáját.

Kiemelte a bővítési biztos, hogy az uniós csatlakozási folyamat segítette a demokratikus átalakulást is Horvátországban, mind a társadalmi, mind a gazdasági változásokat.

Örömét fejezte ki a döntés kapcsán Viviane Reding alapjogi biztos is az uniós országok igazságügyi minisztereinek luxembourgi tanácskozása előtt nyilatkozva. Mint hozzátette, egy évvel ezelőtt ő maga sem hitt ebben, Zágráb azonban elvégezte a feladatait, ezért nyugodt szívvel lehet igent mondani az ország EU-felvételére.

A pénteki bejelentés nem volt meglepetés. Barroso már kedden jelezte: az általa vezetett testület "közel jutott" ahhoz, hogy a maga részéről lezárja a Horvátországgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalásokat.

Az azt megelőző napon, hétfőn újabb témafejezetet, nevezetesen a halászattal foglalkozót sikerült lezárni a csatlakozási tárgyalásokon. Györkös Péter nagykövet, a brüsszeli magyar állandó EU-képviselet vezetője akkor közölte azt is, hogy amennyiben a bizottsági értékelést a még nyitott négy témakörrel kapcsolatban pozitív lesz, "a magyar elnökség minden tőle telhetőt meg fog tenni azért, hogy mandátumának vége előtt lezárja a tárgyalásokat".

Az Európai Bizottság pozitív értékelése ugyanis még korántsem teszi automatikusan lezárhatóvá a csatlakozási tárgyalásokat az unió és Horvátország között. Mint azt hétfőn Györkös elmondta, adott esetben felmerülhet, hogy egyes tagországoknak - ha nem ellenzik is a bizottsági értékelést - kiegészítő kérdéseik lesznek, pótlólagos információt igényelnek. Ekkor az lesz a magyar elnökség dolga, hogy - szakértői vagy akár politikai szintű további egyeztetéseken - igyekezzen megszerezni mind a 27 uniós tagország egyetértését a közös állásponthoz.

MTI/para