ŐSZÖDI ÁRULÁS: Mesterházy olvasatlanul ledarálta a Gyurcsány leleplező levelét

2011. június 17. - 15:45 | Külföld
Újságírók előtt, olvasatlanul semmisítette meg pénteken Mesterházy Attila azt a borítékot, amelyet Gyurcsány Ferenctől kapott, és amelyben a volt kormányfő állítása szerint azoknak a neve szerepel, akik feltételezése alapján kiszivárogtatták az őszödi beszédet.

Gyurcsány Ferenc csütörtökön közölte: valószínűsíti, hogy kik adták át a sajtónak az őszödi beszédről készült hangfelvételt, döntő erejű bizonyíték híján azonban nem nevezi meg őket. Ugyanakkor tudatta, hogy leírta és zárt borítékban elküldte Mesterházy Attilának mindazt, amit az ügyről tud, köztük azok nevét, akik szerinte a beszédet nyilvánosságra hozták.

A pártelnök pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: ha Gyurcsány Ferenc, akinek zárt körben elmondott beszéde nyilvánosságra jutott, nem érzi megdönthetetlennek, és ezért nem hozza nyilvánosságra információit, nem vállalja ennek felelősségét, akkor tőle sem várható, hogy ezt a volt miniszterelnök helyett megtegye. Ezért Mesterházy Attila újságírók előtt felbontotta, majd olvasatlanul egy iratmegsemmisítőbe tette és ledarálta a korábbi kormányfőtől kapott borítékot.

Gyurcsány Ferenc támogatja a titkosszolgálati adatok nyilvánosságra hozását

Gyurcsány Ferenc "bölcs dolognak tartja és támogatja" Mesterházy Attila kezdeményezését az őszödi beszéddel kapcsolatos titkosszolgálati információk nyilvánosságra hozásáról. Erről a volt miniszterelnök újságírói kérdésre beszélt pénteken Budapesten.

Korábban - szintén pénteken - Mesterházy Attila arra szólította fel Pintér Sándor belügyminisztert, hogy tegyen nyilvánossá minden, az őszödi beszéd kiszivárogtatásával kapcsolatos, rendelkezésre álló információt. Az MSZP elnöke a bejelentését követően olvasatlanul megsemmisítette azt a borítékot, amelyet Gyurcsány Ferenctől kapott, és amelyben a volt kormányfő állítása szerint azoknak a neve szerepel, akik feltételezése alapján kiszivárogtatták az őszödi beszédet.

A levél megsemmisítésére Gyurcsány Ferenc nem reagált, mint mondta: "gondolkozom rajta, hogy mit gondolok róla." Kérdésre válaszolva a volt miniszterelnök leszögezte: nem az MSZP elnökségét akarta befolyásolni a levéllel a párt szombati kongresszusa előtt.

Szintén kérdésre válaszolva Gyurcsány Ferenc leszögezte: ha tudná 100 százalékig, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet, akkor elmondaná, "épp az okozza a problémát, hogy bár több egymástól független körülmény gyanúra ad okot, de nem vagyok én bíróság, nem ítélkezhetek mások felett."

A volt miniszterelnök leszögezte: "ha valakik az elmúlt napokban-hetekben - hasonlóan bizonyíték nélkül - nem kezdtek volna egy csúnya személyes támadást azt állítva, hogy én vagyok a dolog mögött", akkor ő nem szólal meg az ügyben, ahogyan az elmúlt öt évben sem tette, mivel teljes bizonyosságot nem tud.

Mesterházy Attila pénteki sajtótájékoztatóján felidézte azt is: mivel Gyurcsány Ferenc több fórumon azt sejtette, hogy a beszéd kiszivárogtatásával valaki elárulta őt, az MSZP-frakció egy hónappal ezelőtti, mintegy kilenc órán át tartó frakcióülésén a képviselőcsoport tagjai "kérték, sőt, követelték" a volt kormányfőtől, nevezze meg, kire gondol. Tóbiás József a frakcióülés legvégén azt mondta, "nem hagyja el a termet" mindaddig, amíg nem kap választ erre a felvetésre, Gyurcsány Ferenc ezután közölte, hogy a neveket zárt borítékban átadja a pártelnöknek - ismertette Mesterházy Attila.

Gyurcsány Ferenc ezzel kapcsolatban pénteken elmondta: két alkalommal is beszélt az MSZP frakciója előtt az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról és arról valóban vita volt, hogy kimondja-e a neveket, vagy sem, de "a frakció nem tudott frakcióként egységes álláspontra jutni." Ezután fordult a volt miniszterelnök az MSZP elnökéhez.

Arra a kérdésre: honnan tudja, hogy kik voltak a kiszivárogtatók Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: a levél tartalmaz részleteket, amelyeket ismer a frakció is. A volt miniszterelnök szerint az egész kiszivárogtatás "kollektív ügy, sajnálom, hogy vannak akik nem ezt gondolják."

mti/para