Továbbra is akadozik a romániai kisebbségi törvény vitája

2011. június 17. - 13:45 | Külföld
Továbbra is akadozik a romániai kisebbségi törvény vitája, a képviselőház emberjogi, vallási és kisebbségi bizottságának csütörtökön késő délután véget ért ülésén sem sikerült megtárgyalni a jogszabály minden cikkelyét és a hozzá benyújtott módosítási indítványokat.

Az erdélyi Krónika és a bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) pénteki számában mindezt úgy értékeli: egyre csökken az esélye annak, hogy a törvényt sikerül elfogadtatni a román parlamenti ülésszak június végéig tartó mostani ülésszakán.

Varga Attila, a parlamenti testületnek a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő tagja mindkét lapnak elmondta: a bizottságban ugyanakkor jóváhagytak olyan módosításokat, amelyek kedvezőtlenek a magyar közösség számára.

Az egyik ilyen döntés az volt, hogy a tervezet vitáját nem onnan folytatták, ahol évekkel ezelőtt - még az előző parlamenti ciklusban - abbamaradt, hanem egészen az első cikkelytől kezdve. Emiatt csütörtökön csupán a 18. cikkelyig jutottak el, így jelentősen húzódik az ügy.

Nem csupán az ellenzék, de a koalíciós partner Demokrata-Liberális Párt (PDL) részéről is érkeztek olyan szövegváltozatok, amelyek kedvezőtlenek a kisebbségek számára - mondta Varga Attila. Az egyik ilyen módosítás a 14. cikkelyt érintette, amely az eredeti változat szerint megtiltotta volna, hogy az állam oly módon változtassa meg a kisebbségek által lakott régiók határait, hogy megváltozzanak az etnikai arányok. A magyar szempontból kedvezőtlen, most elfogadott módosítás értelmében azonban az államnak joga van megváltoztatni a határokat, ha az nem csorbítja a kisebbségi polgárok jogait. Vagyis az arányok megváltoztatásának tilalma kimaradt.

Az RMDSZ a koalícióban maradás feltételéül korábban azt szabta, hogy a kisebbségek jogállását szabályozó törvényt a parlamenti ülésszak lezárásáig, azaz június végéig fogadja el a parlament. "Ha nem készül el jövő héten a bizottsági jelentés, a jogszabály elfogadására nincs esély az ülésszak végéig. Ha ez így lesz, akkor a kormány bejelentheti, hogy a parlamenti vita megkerülésével, azaz felelősségvállalással terjeszti be a tervezetet. Ez esetben júliusban rendkívüli parlamenti ülésszakon kerül sor a felelősségvállalásra" – jelentette ki Varga, aki ugyanakkor nem sok esélyt lát arra, hogy akár ebben a formában is sikerül elfogadtatni a jogszabályt.

MTI