Prágába visszatért a "rózsaszínű tank"

2011. június 20. - 17:39 | Külföld
Visszatért hétfő délután Prágába a "rózsaszínű tank", jelképezve, hogy két évtizede hagyta el a szovjet hadsereg Csehszlovákiát, és feloszlatták a volt szocialista országok katonai szervezetét, a Varsói Szerződést.

A híres tank 1945 és 1991 között a cseh főváros Smíchov negyedének főterén - egykoron Szovjet harckocsizók tere, ma Kinsky tér - állt, arra emlékeztetve a prágaiakat, hogy Csehszlovákiát és fővárosát a Vörös Hadsereg szabadította fel a náci uralom alól.

A hivatalos legenda szerint ez a tank volt az első, amely megérkezett Prágába, miután 1945 május 5-én kitört a náciellenes felkelés, és a felkelők rádión keresztül a város megmentésére hívták fel a szövetségeseket. A történelmi igazság az, hogy az első Prágába érkezett szovjet tank a harcokban megsemmisült, ezért a smíchovi főtérre egy akkoriban legmodernebb, jó állapotban lévő szovjet acélkolosszus került.

Az 1989-es rendszerváltás után 1991 áprilisában David Cerny, a cseh képzőművészet nemzetközileg ismert fenegyereke néhány barátjával együtt egy éjszaka rózsaszínűre "változtatta" a zöld tankot azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet arra: szerintük a régi kommunista idők elmúltak, és a harckocsi a múzeumba való. Cerny és barátai első ízben még büntetést kaptak, újra zöldre kellett festeniük a tankot, de a vita a múlt és a köztéri jelképek átértékeléséről megindult. A tank később még néhányszor színt váltott, majd végérvényesen a Prága melletti Lesanyban lévő szabadtéri katonai múzeumba került.

A szovjetek távozásának 20. évfordulója alkalmával az volt az eredeti terv, hogy a harckocsit a Vencel térre a cseh nemzeti múzeum elé viszik, és ott állítják ki. Ez is jelkép lett volna: a nemzeti múzeum homlokzatán máig is látni azokat a nyomokat, amelyeket 1968 augusztusában - a Varsói Szerződés dicstelen csehszlovákiai beavatkozásakor - hagytak rajta a szovjet fegyverek.

Ezt a tervet végül megváltoztatták. Szakértők ugyanis attól tartottak, hogy a negyven tonnás kolosszus elhelyezése a Szent Vencel szobor mellett problémát okozhatna, mert a tér felső része alatt nagy aluljáró és metró is van.

A "rózsaszínű tank" végül is Prága központjában közel, a Károly hídhoz egy pontonon a Moldva folyón lett elhelyezve, és július elsejéig lesz látható.

A cseh fővárosban ezzel kezdetét vette A szabadság hete elnevezésű rendezvénysorozat, amely a húsz évvel ezelőtti eseményeket eleveníti fel. A szabadság hetét a civil szervezetek kezdeményezték, de besegített a védelmi és a külügyi tárca, valamint a katonai történetei intézet is.

MTI/para