A romániai magyarság területi egysége a tét

2011. június 22. - 13:15 | Külföld

Bár a román Demokrata Liberális Párt (PD-L) változatlanul ragaszkodik az "óriásmegyék" gondolatához, e pillatanban már hajlandó lenne elfogadni egy külön megoldást Székelyföld számára, eszerint a két székely megye, Hargita és Kovászna továbbra is megőrizné státusát - mondta Markó Béla kedd este az Erdélyi Magyar Televíziónak (ETV).

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke - aki jelenleg romániai miniszterelnök-helyettes - közölte: a kormánykoalíciót alkotó pártok keddi találkozóján elhangzott javaslatot a hétvégi Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) marosvásárhelyi ülésén vitatják meg, ezt megelőzően az RMDSZ parlamenti frakciói is egyeztetnek az ügyben.

Markó Béla érdekesnek nevezte a javaslatot, de jelezte: további pontosításokra van szükség a kérdésben. "Ennek a megoldásnak amennyi előnye, legalább annyi hátránya lenne, ugyanis nem ad választ Maros megye, illetve a partiumi megyék helyzetére. De abban a pillanatban, hogy elhangzott egy javaslat, nyilvánvaló, hogy azt elemeznünk kell" - mondta.

Mint ismeretes, a kormány fő erejét képező Demokrata Liberális Párt (PD-L), valamint a függetleneket tömörítő Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) támogatja a jelenlegi nyolc gazdasági fejlesztési régió megyékké való átalakítását. Az RMDSZ, akárcsak a nem magyar nemzeti kisebbségek parlamenti frakciója azonban nem ért egyet ezzel a tervvel. Élesen szembehelyezkedik a Basescu által szorgalmazott területi felosztási elképzeléssel az ellenzéki szociáldemokrata és liberális párt is. 

Az erdélyi Krónika saját értesüléseire hivatkozva ugyancsak tudni véli szerdai számában, hogy az előző napon tartott konzultációkon Traian Basescu államfő (akit a PD-L legfőbb politikai támogatójának tartanak) valóban olyan kompromisszumos indítvánnyal állt elő, amely szerint a nyolc nagy megye mellett Hargita és Kovászna megye is megmaradhatna. A tárgyalásokon résztvevő Kelemen Hunor ugyanakkor kedden nem kívánt egyáltalán nyilatkozni erről.    

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: