Kína megveszi Magyarországot, avagy örök időkre Kínával és soha másként...?

2011. június 25. - 16:18 | Külföld
Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával; a két ország tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről született megállapodás - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján szombaton a Parlamentben - téájékoztat a hirszerzo.hu.

"A mai napot rendkívül fontos mérföldkőnek és sikernek tekintem Magyarország megújulásában" - fogalmazott a kormányfő. A kínai miniszterelnök a sajtótájékoztatón elmondta, hogy Orbán Viktor és Ven Csia-pao egy órán át tárgyalt egymással, a Duna mellett sétálva. A kínai kormányfő azt mondta, országa bízik a magyar gazdaság fejlődésében. Bejelentette: Kína hajlandó "bizonyos összegű" magyar államkötvényt vásárolni, a kínai állami fejlesztési bank pedig egymilliárd eurós különhitelt fog biztosítani a magyar félnek a kölcsönös befektetések előmozdítására. Elmondta, kitűzték azt a célt, hogy a kínai-magyar kereskedelmi forgalom mértékét 2015-ig a jelenleginek több mint kétszeresére, húszmilliárd dollárra növelik.

Új szövetségesek

Orbán Viktor azt mondta: ahhoz, hogy a Magyarországon most zajló átalakulás sikeres legyen, végre lehessen hajtani a teljes gazdasági fordulatot, az országnak új típusú szövetségekre és szövetségesekre is szüksége van. "Ma úgy zártuk le a tárgyalásokat, hogy Kína és Magyarország ilyen új szövetségesei lehetnek egymásnak" - mondta a miniszterelnök, megjegyezve, hogy a két ország kapcsolatában a szövetséghez szükséges erős alapok megvannak, "az elmúlt 60 év is megerősítette ezeket az alapokat".

Kifejtette: a két ország hasonlóképpen gondolkodik a jövőről, Magyarország is határozottan elkötelezett a munkaalapú gazdaság és az értékteremtő munka mellett, mindkét ország elveti azt a felfogást, hogy lehetséges munka nélkül is gyarapodni. "Ez a meggyőződés adja az együttműködésünk alapját a jövőben" - jelentette ki Orbán Viktor. A miniszterelnök arra a kérdésre, hogy a tárgyalásokon szó esett-e ideológiai kérdésekről, úgy felelt: "abban értettünk egyet, hogy tiszteletben tartjuk egymás politikáját, és ez jelenti az elvi alapját az együttműködésünknek".

Kitért arra, hogy az érintett kínai és magyar cégek megállapodást kötöttek egymilliárd dollárnyi vegyipari befektetésekről. Elmondta, hogy Kína Magyarországon kívánja létrehozni közép-európai logisztikai-közlekedési platformját. Hozzátette: a kétoldalú kereskedelmi forgalom megkétszerezéséhez szükséges pénzügyi feltételeket Kína biztosítja. "Történelmi segítséget kaptunk Kínától" - szögezte le Orbán Viktor, és kiemelte: Magyarország számára fontos, hogy Kína hajlandó magyar államkötvényeket vásárolni.

Magyarország képes finanszírozni magát a pénzügyi piacokról - szögezte le, a kínai kötvényvásárlással kapcsolatban pedig megjegyezte: "ezzel a magam részéről az ország finanszírozásának középtávú bizonytalanságát eltűnni látom". Azt mondta, Magyarországnak ez a biztonság kell ahhoz, hogy bátran végig tudjon menni a gazdaság újjászervezésének útján, "a magyar gazdaság újjászervezésének programja nem akadhat el pénzügyi bizonytalanság miatt".

Szilárd alapok

Orbán Viktor azt mondta, "azt kívánjuk Kínának, hogy folytassa azt a politikát, amivel fantasztikus sikereket ért el az elmúlt évtizedben", és hozzátette, "mi magyarok megemeljük a kalapunkat az előtt a fantasztikus teljesítmény előtt, amellyel emberek százmillióit sikerült a jobb élet irányába vezetni és reményt adni számukra a jövőt illetően". "Nemcsak jó szövetséget kötöttünk, hanem büszkék is vagyunk erre az új szövetségre" - jelentette ki a magyar miniszterelnök.

Úgy fogalmazott, örömmel állapítja meg, hogy a két ország kapcsolatát a kölcsönös tisztelet jellemzi. Mint mondta, örül, hogy egy olyan állam miniszterelnökét fogadhatta, amely nemcsak saját népének fejlődését mozdította elő az utóbbi években, hanem teljesítményével a globális jóléthez is "nagyszerű módon" járult hozzá. Elmondta, hogy Ven Csia-pao jövő évi viszontlátogatásra hívta meg, és ezt elfogadta.

Kérdésre válaszolva Orbán Viktor megígérte, hogy a magyar kormány elhárítja magyarországon befektetni óhajtó kínai vállalatok útjában álló "bürokratikus akadályokat".

Megállapodások

Orbán Viktor azt mondta, kínai partnerével 12 megállapodást kötöttek. A miniszterelnökök a következők szándékokról tettek említést, amelyek akár az említett megállapodások körébe is tartozhatnak:

- Kína magyar államkötvényt vásárol

- egymilliárd dolláros vegyipari befektetés Magyarországon

- logisztikai központ létesül Magyarországon

- új típusú bilaterális vállakozói fórum jön létre

- 150 magyar fiatalt meghívtak Kínába

- a kínai fejlesztési bank egymillárd euróval támogatja a gazdasági kapcsolatok fejlesztését

- a magyar kormány elhárítja magyarországon befektetni óhajtó kínai vállalatok útjában álló "bürokratikus akadályokat"

- a kínai-magyar kereskedelmi forgalom mértékét 2015-ig a jelenleginek több mint kétszeresére, húszmilliárd dollárra növelik

Ven Csia-pao azt mondta a nemzetközi sajtó képviselőinek, hogy a kínai-magyar kapcsolatok fejlődésének nagyon szilárd alapjai vannak. Úgy fogalmazott, hogy az elmúlt huszonnégy évben, a korábbi kínai miniszterelnöki látogatás óta a világban és Magyarországon nagy változások történtek, de a kínai-magyar barátság töretlen maradt. Kifejtette, azért választotta mostani európai körútja első állomásának Magyarországot, mert fontosnak tartja a két ország közötti baráti együttműködést és partnerséget. Arról is beszámolt, hogy a kétoldalú kulturális kapcsolat előmozdítása céljából százötven magyar fiatalt hívtak meg Kínába. Kifejezte bizalmát a magyar katonaság fejlődése iránt.

Kína őszinte eszmecserét akar folytatni Európával a szuverén adósságválság megoldásáról, és bízik az európai gazdaság fejlődésében - mondta Ven Csia-pao. A kínai miniszterelnök kettejük közös sajtótájékoztatóján egy újságírói kérdésre válaszolva úgy értékelte, a szuverén adósságválság terjed Európában. Kijelentette, hogy a Kína és Európa közötti kommunikációt és együttműködést ezen a területen erősíteni kell; "Kína és Európa között remélhetőleg új fejezet nyílik".

Kifejezte meggyőződését, hogy Európa leküzdi az adósságproblémákat, egyúttal közölte, Kína hosszú távon is jelen kíván maradni befektetőként az európai adósságpiacon. "Következetesen támogatjuk Európát és az eurót" - jelentette ki, és elmondta, hogy országa az utóbbi években jelentős mennyiségű eurókötvényt vásárolt. Úgy vélte, a nemzetközi válság elhárításában sok a bizonytalansági tényező. Leszögezte ugyanakkor, hogy az Európai Unióban megfelelő intézkedéseket kell hozni az egyes tagországok adósságproblémáinak kezelésére, az érintett államoknak pedig reformokat kell végrehajtaniuk.

Kiemelte, hogy Európában kiemelkedő tudományos kutatások folynak, és a kontinens előnye a magasan képzett munkaerő. Méltatta a német feldolgozóipar és a brit pénzügyi szolgáltatási szektor magas színvonalát. Kelet-Közép-Európában a gazdasági alapok szerinte nagy fejlődési lehetőségeket rejtenek magukban.

Ven Csia-pao kínai miniszterelnök néhány hónappal korábbi európai körútján - Franciaországban, Portugáliában és Spanyolországban járt - segítséget ígért a gazdasági válság leküzdéséhez, egyúttal stabilitást sürgetett Görögországban és az Európai Unióban. A nemzetközi piacok élénk figyelemmel kísérik a kínai kormányfő gazdasági témájú nyilatkozatait mostani európai útján. Kínának létérdeke, hogy Európa le tudja küzdeni az adósságválságot, az ázsiai ország több mint 3 ezer milliárd dolláros külföldi tartalékának negyede ugyanis euróban jegyzett értékpapír.

Ven Csia-pao-t mintegy száz üzletember kíséri el ötnapos európai körútjára - Magyarország után Nagy-Britanniába, majd Németországba látogat -, a sajtókísérete pedig negyventagú. A kínai kormányfő délután a Magyar Tudományos Akadémián részt vesz egy kelet-közép-európai gazdasági fórumon, később fogadja őt Schmitt Pál köztársasági elnök és Kövér László parlamenti elnök.

hirszerzo.hu/mti/para