Közel-Keletre szállít várhatóan fegyvereket a Česká Zbrojovka

2011. július 1. - 09:50 | Külföld
Több mint 1,2 milliárd korona értékben szállít fegyvereket a Közel-Keletre a Česká Zbrojovka cseh fegyvergyártó cég.

A közszolgálati cseh televízió pénteki közlése szerint a morvaországi Uhersky Brodban működő cég mintegy 20 ezer darab pisztolyt (CZ75), gépfegyvert (CZ Skorpion EVO3) és automatikus puskát (CZ 805 BREN)szállít egy hivatalosan meg nem nevezett közel-keleti arab ország rendőrségének. A televízió és a Hospodárské Noviny című gazdasági lap úgy tudják, hogy a célország Az Egyesült Arab Emirátusok vagy Szaúd-Arábia.

"Még tárgyalunk partnereinkkel, de a tárgyalások már a végükhöz közelednek" - jelentette ki Lubomír Kovarík, a Česká Zbrojovka vezérigazgatója. Tekintettel a konkurenciára részleteket nem volt hajlandó elárulni.

Nem hivatalos források az ipari és kereskedelmi minisztériumban a televíziónak megerősítették, hogy a szállítmány valóban egy közel-keleti országba irányul. A tárca szerint a Česká Zbrojovkának tartós engedélye van a fegyverkereskedelemre, de minden egyes tranzakció lebonyolítását még külön is jóvá kell hagynia a minisztériumnak.

"Teljesen megbízunk a cégben, nagy tapasztalatai vannak" - mondta Milan Hovorka, ipari és kereskedelmi miniszterhelyettes.

"Az üzlet kockázatos. Mindig fennáll a veszélye annak, hogy a fegyvereket a hatalom az ellenzék letörésére használja fel" - figyelmeztetett Peter Tkác, az egyik civil mozgalom képviselője.

A cseh fegyverkivitelnek több évtizedes hagyományai vannak. Az önálló Csehország megalakulása után a legjobb évet 2008 jelentette, amikor ötmilliárd korona értékben vittek ki cseh fegyvereket külföldre.

A Česká Zbrojovka tavaly a cseh hadsereg egyik pályázatát is megnyerte, melynek alapján 1,23 milliárd korona értékben kézi fegyvereket, döntően automata puskákat szállít a hadseregnek.

A Česká Zbrojovka a világ egyik legnagyobb kézifegyver gyártója. Tavalyi bevételei meghaladták az 1,7 milliárd koronát. Az idei terv a kétmilliárdos határ átlépése. A tavalyi nettó adózott nyereség 138 millió koronát tett ki.

(MTI)