ORBÁN ORSZÁGA: A Jobbik gárdái is felveszik a harcot...

2011. július 3. - 18:16 | Külföld
Egységesítésre szólította fel a magukat gárdistáknak nevező szerveződéseket Vona Gábor, a Jobbik elnöke egy új gárdista alakulat budapesti zászlóbontó rendezvényén, amelyet a két évvel ezelőtt jogerősen feloszlatott Magyar Gárda melletti tüntetésre emlékezve tartottak a belvárosi Erzsébet téren.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom és a magát Új Magyar Gárdának nevező szerveződés rendezvényén, a fehér inget, fekete nadrágot viselő alakulat tagjai előtt Vona Gábor - a bíróság által jogerősen betiltott Magyar Gárda Hagyományőrző és Kulturális Egyesület alapítója - azt mondta, a megosztás és a széthúzás nem a magyar nép érdekeit szolgálja. Ezért még az idén egyesülnie kell a különböző érdekek és nézeteltérések miatt szétvált szerveződéseknek.

A "bajtársiasság napja" elnevezésű rendezvényen mintegy ötszázan vettek részt, ott volt több, magát gárdistának nevező egyenruhás alakulat képviselője is. Juhász Tamás, az Új Magyar Gárda főkapitánya szintén az egységre szólította fel a fekete és piros színű zászlók, illetve a fekete alapon oroszlános címert ábrázoló gárdazászlók alatt összegyűlt százfőnyi gárdistát.

Murányi Levente, a Jobbik országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a gárdisták nem nácik, nem fasiszták, sem félkatonai szervezetek, hanem magyarok.

A megemlékezést abból az alkalomból tartották, hogy két éve, 2009. július 4-én az Erzsébet téren 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a Magyar Gárda feloszlatását kimondó jogerős bírósági döntés ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is meggyanúsított Budaházy György szabadon bocsátása mellett. Az Erzsébet téren akkor összegyűlteket a rohamrendőrök körbevették és távozásra szólították fel, de miután ennek nem tettek eleget, könnygázzal kezdték oszlatni a tömeget. A rendőrök akkor összesen 216 embert, köztük Vona Gábort is előállították.

mti/para