Öt év alatt 33 ezer embernek vették el a jogosítványát Csehországban

2011. július 4. - 15:28 | Külföld
Több mint 33 ezer ember veszítette el vezetői jogosítványát a büntetőpontos rendszer bevezetése óta eltelt öt év alatt Csehországban.

A közlekedési minisztérium és a szakértők is elégedettek a büntetőpontos rendszer működésével, úgy látják, hogy bevált. A hatályos szabályok szerint az veszíti el vezetői jogosítványát, aki 12 büntetőpontot gyűjtött össze. A pénzbüntetésen kívül a vezetői jogosítvány visszaszerzéséhez új vizsgákra van szükség. Alacsonyabb pontszám esetén annak, aki 12 hónapig hiba nélkül vezet, egy büntetőt levonnak.

A több mint 33 ezer "kipontozott" autóvezető közül 1720 volt nő. A minisztérium kimutatásai általában azt bizonyítják, hogy a cseh nők sokkal óvatosabban vezetnek, mint a férfiak.

A büntetőpontok több mint egynegyedét a lakott településen megengedett maximális sebesség túllépésért kapták a vezetők - közölte Martin Novák, a közlekedési tárca szóvivője.

A büntetőpontos rendszert 2006 június elsején vezették be Csehországban. Az első évben jelentősen visszaesett a halottak száma a közutakon, de a későbbi években újra emelkedett.

A tízmilliós Csehországban 5,8 millió olyan gépkocsivezető van, aki egyetlen büntetőpontot sem kapott 2006 óta.

A rendszer a tapasztalatok alapján augusztus elsejétől módosítják. A változások lényege, hogy 44-ről 27-re szűkült azoknak a szabálysértéseknek a száma, amelyekért büntetőpont jár. Az enyhébbnek ítélt szabálysértésekért a jövőben csak pénzbüntetést róhatnak ki, büntetőpontot már nem.

MTI/para