Isznak, szemetelnek és általában nem tudnak viselkedni az Országgyűlésben?

2011. július 7. - 17:54 | Külföld
A Jobbik üdvözli Kövér László "rendpárti elmozdulását", az ellenzéki párt alelnöke szerint ugyanakkor a képviselők számára az alkoholfogyasztást és a szemetelést is meg kellene tiltani az Országgyűlésben, valamint érvényt kellene szerezni a mobiltelefon-használat tilalmának és a képviselők kötelező jelenlétének a vitákon.

Az ellenzéki párt alelnöke ezt annak kapcsán közölte az MTI-vel, hogy Kövér László házelnök kidolgoz egy olyan szabályzatot, amely világos, kiszámítható rendelkezéseket és szankciókat is tartalmaz a parlamenti képviselők plenáris ülésen való viselkedésével kapcsolatban.

Altorjai Anita, az Országgyűlés sajtófőnöke az MTI-nek csütörtökön elmondta: ez a kérdés annak kapcsán vált aktuálissá, hogy Novák Előd, a Jobbik képviselője június 27-én hangosbeszélőn szólalt fel a plenáris ülésen. Kövér László a szabályzat szükségességét néhány képviselő magatartásával indokolta. Szerinte például Novák Előd "atipikusan" viselkedett az Országgyűlésben; a parlament elnöke a házbizottsági tanácskozáson azt kérte a jobbikos képviselőtől, hogy "hagyjon fel az ilyen magatartással".

Novák Előd, a Jobbik alelnöke közleményében azt írta, hogy Kövér László rendpárti elmozdulását üdvözli a Jobbik, és a házelnök figyelmébe ajánlotta pártja többi javaslatát, amellyel az alkoholfogyasztást, a szemetelést és a mobiltelefon-használatot is megtiltanák, és érvényt szerzenének a képviselők kötelező jelenlétének is a vitákon. Az ellenzéki politikus szerint "a parlamenti zsibvásár bemutatásához" a robotkamerákon kívül be kellene engedni végre a híradósok jelenleg kitiltott kameráit is az ülésterembe. A Jobbik teret biztosítana az Országgyűlésben az alternatív közvetítéseknek, vágóképeknek, hiszen a plenáris ülésen minden közügy, még a keresztrejtvényfejtés, a számítógépes játékok, az étkezés és a szeméthegyek is - írta.

Hozzátette: már a házbizottság csütörtöki ülésén jelezte a Jobbik frakcióigazgatója, Farkas Gergely, hogy annak okait is meg kéne vizsgálni, Novák Elődnek miért volt szüksége a kézi hangosbeszélő használatára az ülésteremben. Szerinte ugyanis a szavazások előtti záróvitában olyan hangzavar van, hogy sokszor nem lehet hallani a rendszerint ellenzéki felszólalót az ülésteremben, s a levezető elnökök nem tudnak csendet teremteni.

mti/para