A világ legfiatalabb állama - Dél-Szudán kincsei

A világ legfiatalabb állama, a Dél-szudáni Köztársaság, amely függetlenségének kikiáltása után mindenáron fejleszteni akarja gazdaságát, gazdag állatvilágú vadonaival a szafarizók kedvelt célpontjává kíván válni.

Az emberek meglepődtek, amikor az Észak- és Dél-Szudán közötti békeszerződés 2005-ben történt aláírása után felfedezték, hogy az állatvilág túlélte a félévszázados pusztító polgárháborút – jegyezte meg Alfred Akwoch tábornok, a dél-szudáni idegenforgalmi és vadvédelmi minisztérium tanácsadója.

„A természet és az állatvilág megóvásra érdemes kincsek” – folytatta a vezető a dél-szudáni fővárostól, Jubától 85 kilométerre délre fekvő Badingilo Nemzeti Parkban.

„Dél-Szudán áldott” – véli Paul Elkan, a Vadvédelmi Társaság (WCS) dél-szudáni szervezetének vezetője. A WCS segítséget nyújt nemzeti parkok felállításához a gazdag állatvilág megóvása érdekében.

„Ha ez utóbbiakat jól irányítják, (a vadállatok) évszakonkénti vándorlása a legnagyobb lehet Afrikában”.

A WCS légi megfigyeléssel és helymeghatározóval ellátott nyakörvek segítségével információkat gyűjt a csordák vándorlásáról. „Azt tapasztaltuk, hogy a háborús évek alatt +ütközőövezetek+ alakultak ki a vadállatok számára" – mondta Paul Elkan. „A feltárt állatvilág nagyságában és változatosságában egy aranybányához hasonlítható” – lelkesedett William Hammink, az USAID amerikai segélyügynökség helyi misszióvezetője.

Jelenleg Dél-Szudán költségvetése 98 százalékban a kőolajtól függ, amelynek a kitermelése várhatóan csökken, és máris jellemző, hogy a Badingilo park olyan területen fekszik, amelyre a francia Total olajipari óriáscégnek feltárási engedélye van.

„A környezetvédők remélik, hogy együtt tudnak működni az olajipari cégekkel a természeti erőforrások megfelelő kihasználása érdekében” – hangsúlyozta Elkan.

Ha a térséget sújtó erőszak miatt nem is várható, hogy rövid távon turistaparadicsommá válik, a Jubától kétórányira fekvő rezervátum, azért a fővárosban nagy számban jelenlévő segélymunkások hétvégi kirándulásainak célpontja lehet.

Hiányzik az infrastruktúra is: sehol egy kemping, és a parkot a fővárossal összekötő út is „Aknák” táblák között kanyargó homokösvény. Mindez azonban nem tartja vissza a tehetős turisták számára kirándulásokat szervező Wildplace Africa nevű ugandai céget, hogy Badingilónak a kínálatába való beiktatásáról tárgyaljon.

MTI/para