Vlagyimir Putyin nem kaphatja meg a díjat, amit Václav Havel kiérdemelt

2011. július 16. - 18:54 | Külföld
A németországi és nemzetközi tiltakozások nyomán mégsem kapja meg a Quadriga-díjat Vlagyimir Putyin orosz kormányfő.

Az európai egyesülés előmozdításáért járó németországi kitüntetést a berlini kuratórium a közelmúltban Putyinnak ítélte, ami Európa több államában és orosz jogvédők körében is heves tiltakozást váltott ki. A kuratórium ezek után szombaton bejelentette, hogy a díjat - amelyet 2003 óta hagyományosan a német egység napján, október 3-án adnak át - a korábbi döntés ellenére ezúttal senki nem kapja meg.

Berlini értesülések szerint ebben döntő szerepet játszhatott az a tény, hogy az egyik korábbi kitüntetett, Václav Havel volt cseh államfő közvetve kilátásba helyezte: visszaadja a díjat, amennyiben az idei kitüntetett Vlagyimir Putyin lesz. A szombati német újságok szerint Havel - aki Mihail Gorbacsov korábbi szovjet államfővel és José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével együtt 2009-ben kapta meg a Quadriga-díjat - a kuratórium tudomására hozta, hogy nem ért egyet az orosz miniszterelnök tervezett kitüntetésével.  A Der Tagesspiegel arról írt: az egykori cseh elnök hétfőig adott időt a kuratóriumnak a döntés visszavonására.

A napokban a Putyin miatti tiltakozás jeleként visszaadta a díjat a tavaly kitüntetett dán Olafur Eliasson, a kuratórium néhány tagja pedig - ugyancsak tiltakozásul - lemondott a testületben viselt tagságáról.

A kuratórium Putyin tervezett kitüntetését korábban azzal indokolta, hogy az orosz politikus nagy érdemeket szerzett a német-orosz kapcsolatok előmozdításában. A testület szombati állásfoglalásában közvetve elismerte, hogy hibát követett el. Mint hangoztatta: nem számított arra, hogy a díj odaítélése ilyen széles körű bírálatokat vált ki. Ezért az érintettektől bocsánatot kért, és közölte: eláll Quadriga-díj idei átadásától.

A német kormány egyelőre nem foglalt állást az ügyben. A hivatalos Berlint azonban a történtek két okból is kínosan érintik. Az első az, hogy a jelenlegi orosz kormányfő és volt elnök a mostani és a korábbi német kancellár, Angela Merkel és Gerhard Schröder "bizalmas" tárgyaló partnerének számított. A másik pedig, hogy hétfőtől Merkel kancellár vendége Putyin utóda az orosz elnöki székben, Dmitrij Medvegyev államfő.

A Quadriga-díjat az európai egyesítést zászlajára tűző Werkstatt Deutschland (Németország Műhely) nevű civil szervezet alapította 2003-ban. A Quadriga a Berlin jelképének számító Brandenburgi kapu tetejét díszíti, valójában a győzelem istennőjének négyes fogata, amelyet Napóleon 1806-ban leszedetett, s hadizsákmányként Párizsba vitetett. Johannn Gottfried Schadow szobra 1814-ben került vissza Berlinbe.

A korábbi kitüntetettek között van Havel, Gorbacsov és Barroso mellett Helmut Kohl, a német újraegyesítés kancellárja, Jean-Claude Juncker luxemburgi miniszterelnök és Simon Peresz izraeli államfő is.

MTI/para