Életveszélyes hőhullám közeledik Amerika keleti partja felé

2011. július 18. - 20:22 | Külföld
Néhány napon belül eléri az Egyesült Államok keleti parti nagyvárosait az a hőhullám, amely jelenleg az ország közép-nyugati államainak időjárását határozza meg - jelentette hétfőn az amerikai országos meteorológiai szolgálat.

A keletre vonuló, 38-43 fokos időjárási zóna szerdára érheti el az atlanti partvidéket. A forróság vasárnap 14 államban döntötte meg a csúcshőmérsékletet. A levegő páratartalmával is számoló relatív hőségindex a forróság által legjobban sújtott területeken meghaladta az 51 fokot. (Ezen számítás szerint a 70-80 százalékos páratartalom mellett az emberek közel 52 fokosként élik meg a 35 fokos hőséget.)

A meteorológiai szolgálat figyelmeztetett, hogy a hőség az egyik legveszélyesebb időjárási tényező, amely évente átlagosan 115 ember halálát okozza az Egyesült Államokban. Az illetékes hivatalok figyelmeztették a lakosságot, hogy ilyen melegben a lehető legkevesebb ideig megengedett a szabad ég alatt tartózkodni és minél több folyadékot kell inni. A gyermekek és az idősek állapotára most a szokásosnál is jobban oda kell figyelni.

A közép-nyugati államokban légkondicionált könyvtárakat, iskolákat és más közösségi épületeket nyitottak meg a lehűlni vágyók előtt.

MTI/para

Címkék: hőhullám, időjárás