Tovább szigorították a magyar médiatörvényt

2011. július 18. - 11:56 | Külföld
A Népszabadság hétfői számában azt írja, megint módosították a januárban hatályba lépett médiatörvényt – számol be a hirszerzo.hu. A „salátatörvény” az eddigi legjelentősebb változtatás: a Rogán Antal fideszes képviselő által benyújtott csomag több mint száz helyen módosít a médiatörvényen, a „médiaalkotmányon” és a hírközlési jogszabályokon. Az újabb csomag több ponton tovább szigorította Európa egyik legkeményebb médiaszabályozását.

A Népszabadság információi szerint az egyik legfontosabb változtatás, hogy a sajtóbírságokat ezentúl köztartozás módjára hajtják be; ha lejárt a fizetési határidő, a médiahatóság közvetlenül az adóhatósághoz fordulhat, függetlenül attól, hogy a megbüntetett tartalomszolgáltató jogorvoslattal élt-e vagy sem. Az adóhatóság pedig akár soron kívül is eljárhat, és nem engedélyezhet fizetési könnyítést, nem csökkentheti a tartozást sem. További változtatás, hogy az elfogadott csomag egyértelműsíti, sajtóhelyreigazítást csak a sajtótermék szerkesztőségétől lehet kérni, a kiadótól nem.

További módosítás, hogy a Szalai Annamária vezette Médiatanács hatáskörébe utalja az eddig független közszolgálati médiumok rendszerének meghatározását, így - a Népszabadság szerint - akár meg is szüntethetnek egyes csatornákat. A módosítás ugyanis lehetővé teszi, hogy csak egy rádiós és egy televíziós közszolgálati médiaszolgáltatás maradjon.

Az egyik legkülönösebb változtatás, hogy mostantól azokat a műsorokat is 16-os korhatárkarikával mutathatják be, amelyek nem közvetlenül, hanem csak közvetve utalnak erőszakra, szexualitásra. Az alsó, 6 éves karika pedig immár a rádiós műsorokra is vonatkozik. Emellett megszigorították a frekvenciapályáztatás rendjét is: mostantól eleve alakilag érvénytelennek minősíthetik azon csatornák pályázatait, amelyek más médiaszolgáltatásban meghatározó tulajdoni részesedéssel rendelkeznek.
A Médiatanács tagjainak viszont jó hír, hogy kilencéves mandátumuk lejárta után – mivel egy évig nem helyezkedhetnek el a szektorban – egy évi nettó jövedelmüknek megfelelő, adómentes „kártalanítást” kapnak, ami az elnöküknek, Szalai Annamáriának a médiahatóság vezetőjeként és a Médiatanács elnökeként is jár.

Változnak a gyűlöletbeszéd tilalmára vonatkozó szabályok is: a „médiaalkotmány” módosításával személyekre többé nem vonatkozik a védelem, „csak” a valamely nemzet, közösség, nemzeti, etnikai, nyelvi és más kisebbség vagy bármely többség, továbbá valamely egyház vagy vallási csoport elleni gyűlöletkeltést szankcionálják.

hirszerzo.hu/para