Az OTP közreműködésével támogatják a kedvezményezett magyarokat

2011. július 20. - 17:23 | Külföld
A hazai és a szomszédos államokban található fiókhálózatán keresztül partnerként közreműködik a jövőben az OTP a határon túli magyaroknak nyújtandó költségvetési támogatások célba juttatásában - Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Csányi Sándor OTP Bank elnök-vezérigazgató megállapodásáról szerdán tájékoztattak.

A magyar pénzintézet tájékoztatása szerint a megállapodás Romániára, Szlovákiára, Ukrajnára és Szerbiára vonatkozik.

Az együttműködési megállapodás értelmében a pénzintézet a környező országokban lévő leánybankjai révén segíti a jövőben a támogatások gördülékeny célba juttatását: az oktatás-nevelésre fordítható pénzek közvetlen eljuttatása érdekében a támogatott magánszemélyek részére térítésmentesen nyit bankszámlát, s a támogatás egyszeri, készpénzben történő felvételét is ingyen biztosítja.

A költségvetési támogatások kezeléséhez ugyancsak ingyenesen nyithatnak számlát az OTP Banknál a program lebonyolításában közreműködő szervezetek, valamint a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is.

A most aláírt megállapodással felgyorsul és egyben egyszerűsödik is a pénzügyi folyamat, amely így korszerűvé és valamennyi érintett által átláthatóvá válik - emelték ki.

A közleményben felidézték, hogy a magyar költségvetés - a lehetőségeihez mérten - évente oktatási-nevelési támogatással, különböző pályázati eszközökkel segíti elő a határon túl élő magyarok és az anyaország közötti kötelékek ápolását. A pénzeszközökről az itthon működő Bethlen Gábor Alap fölött rendelkezni jogosult 3 tagú bizottság dönt, s ezt követően a támogatásnak el kell jutnia a kedvezményezett magánszemélyekhez, illetve szervezetekhez.  Ehhez a folyamathoz nélkülözhetetlen a banki részvétel, hiszen a pénzmozgásnak az utalás a legátláthatóbb és leginkább költséghatékony módja - írták.

MTI/para