Obama egyenjogúsítaná a homoszexuálisokat - Eltörölné a szövetségi házasságtörvényt

2011. július 20. - 19:21 | Külföld
A homoszexuálisok egyenjogúsítása érdekében Barack Obama amerikai elnök el kívánja töröltetni azt a szövetségi törvényt, amely egy férfi és egy nő szövetségeként határozza meg a házasságot - közölte szerdán Jay Carney fehér házi szóvivőre hivatkozva a The Washington Post.

A lap szerint a Dianne Feinstein szenátor által kezdeményezett visszavonási törvénytervezetet első olvasatban szerdán hallgatja meg a szenátus jogi bizottsága. Az Obama-kormányzat februárban jelezte, hogy nem lép fel többé a bíróságokon másfél évtizede, Bill Clinton elnöksége idején elfogadott, úgynevezett házasságvédelmi törvény védelmében. Az indoklás szerint Washington magáénak vallja "azt az elvet, hogy a szövetségi kormány nem tagadhatja meg a meleg és a leszbikus pároktól ugyanazokat a jogokat és törvényi védelmet", amelyek a heteroszexuális párokat megilletik.

Eric Holder igazságügy-miniszter az év elején kijelentette, hogy az elnök alkotmányellenesnek tartja a házasságvédelmi törvényt. Barack Obama korábbi állásfoglalásaiban, keresztényi meggyőződésére hivatkozva, ellenezte a melegházasságot, ám a Fehér Ház egy idei közlése szerint nézetei "változóban vannak".

A hivatalos Washington mindeddig az azonos neműek "civil unióját" támogatta, erre a típusú élettársi közösségre azonban mintegy 1300 olyan országos jog és kedvezmény nem vonatkozik, amely a házaspárokat megilleti. Obama júniusban még úgy fogalmazott, hogy a melegházasságok ügye a tagállamok illetékességébe tartozik.

Az azonos neműek házasságát több tucat amerikai tagállam tiltja. A kérdést szövetségi szinten jelenleg a Bill Clinton elnök által szentesített házasságvédelmi törvény szabályozza, amely kizárólag azt a szövetséget tekinti frigynek, amely "egy férfi és egy nő" között köttetett.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: