Németh Zsolt: A kettős állampolgárság megadásával új időszámítás kezdődött a magyarság életében

2011. július 23. - 10:56 | Külföld
A kettős állampolgárság megadásával, a visszahonosítással új időszámítás kezdődött a magyarság életében - mondta Németh Zsolt szombaton Tusnádfürdőn Orbán Viktor miniszterelnököt, Tőkés Lászlót, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnökét, valamint az összegyűlt tömeget köszöntve.

A Külügyminisztérium  parlamenti államtitkára a 22. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) utolsó napján úgy fogalmazott: azok, akik most az állampolgárságot igénylik, csatlakoznak egy olyan politikai közösséghez, amely jövőképet akar meghonosítani.

Sajnálattal állapította meg, hogy "az idén Traian Basescu román államfő nem lehet közöttünk". Emlékeztetett azonban arra, hogy Orbán Viktor és Traian Basescu már gyakran találkozott egymással, és már megkezdték a román államelnök őszi budapesti látogatásának előkészítését.

Orbán: Sikeres államot csak akkor lehet felépíteni, ha mögötte erős nemzet áll

Sikeres államot csak akkor lehet felépíteni, ha mögötte erős nemzet áll - ez volt az egyik fő gondolata annak az előadásnak, amelyet Orbán Viktor a tusványosi tábor zárónapján tartott.

A miniszterelnök egyebek között kifejtette: a mostani gazdasági válság bizonyította, hogy véget ér a nyugati jóléti és fogyasztói társadalom időszaka, most a munkaalapú társadalmat kell majd felépíteni. Ebben a gyökeres átalakulásban megváltozik az állam szerepe is, amennyiben a visszafizethetetlenné vált államadósságot csak állami eszközökkel lehet rendezni, csak erőteljes állami akarattal lehet visszavezetni a munkaerőpiacra a munka nélkül maradtakat - fejtette ki.

Bármely állam azonban csak akkor lehet erős - mondta -, ha mögötte erős nemzet áll. De az is igaz, hogy ha nincs erős anyaország, nincs erős Kárpát-medencei magyar nemzet sem - tette hozzá Orbán Viktor. Szerinte a választási eredményekből is az derül ki, hogy a magyarok harcolni akarnak az államadósság, a munkanélküliség, az államtól érdemtelenül származó jövedelmek ellen.

(MTI)