Szerb-koszovói fegyveres összetűzés történt – NATO-katonák a helyszínen

2011. július 26. - 11:18 | Külföld
A koszovói rendőrség különleges egysége megpróbált elfoglalni két átkelőt kedd hajnalban a zömmel albánok lakta fiatal állam északi részén, a Szerbiával közös határon - közölte Bajram Rexhepi koszovói belügyminiszter.

Az egyik átkelőt, Brnjak határállomást a koszovói rendőrök ellenőrzésük alá vonták, de a másikhoz, Jarinje határátkelőhöz nem jutottak el, mert feldühödött helyi szerbek állták útjukat.

Hírek szerint NATO-katonákat vezényeltek a helyszínre, és odautazott a szerb kormány két Koszovó-ügyi illetékese is, Goran Bogdanovic miniszter és Borko Stefanovic, az Európai Unió égisze alatt márciusban megkezdett szerb-koszovói tárgyalásokon résztvevő szerb küldöttség vezetője. Beszámolók szerint a helyzet pattanásig feszült.

A két határállomást 2008-ban Koszovó Szerbiából való kiválása ellen tiltakozó szerbek felgyújtották; azóta lényegében nem volt ellenőrzés ezen a két átkelőn. A koszovói kormány azzal indokolta a rendőröknek a határra vezénylését, hogy érvényt akarnak szerezni annak a hat nappal ezelőtti intézkedésnek, amellyel Pristina megtiltotta a szerb áruk importját Koszovóba.

A különleges rendőri egységek - összesen nagyjából 40 rendőr - kivezénylése előtt alig néhány órával Hashim Thaci koszovói miniszterelnök menesztette a koszovói rendőrség parancsnokát, Reshat Maliqit. A rendőri vezető menesztése után a koszovói közszolgálati tv-ben cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint azért kellett távoznia posztjáról, mert ellenezte a két határátkelő ellenőrzés alá vonását.

Ez a koszovói kormány első próbálkozása, hogy kiterjessze hatalmát Koszovó egész területére - írta az éjszakai műveletről a Koha ditore, a legnagyobb példányszámú pristinai lap. A pristinai kormány fennhatósága még most, három és fél évvel a függetlenség kikiáltása után sem terjed ki Koszovó északi csücskére, ahol három járásban nagyjából 60 ezer szerb él egy tömbben. Ezen a területen továbbra is a szerb jogszabályok vannak érvényben, cirill betűsek a feliratok, az emberek dinárral fizetnek és autóikon szerbiai a rendszámtábla. Szerb sajtóértesülések szerint a koszovói kormány nem egészen egy éve ötmillió eurót különített el "Észak-Koszovó integrálására", vagyis arra, hogy kiterjessze befolyását erre a területre.

mti/para