NORVÉG TRAGÉDIA: A fegyvertartás szigorítását követelik Németországban

2011. július 27. - 17:56 | Külföld
A norvégiai kettős merénylet után ismét felerősödtek a fegyvertartás szigorítását célzó követelések Németországban. A kezdeményezést a baden-württembergi kormány indította el szerdán. A tartományban 2009 márciusában egy 17 éves ámokfutó 15 diákot gyilkolt meg apja fegyverével, majd önmagával is végzett.

A múlt pénteki norvégiai támadásokat elkövető Anders Behring Breivik egy lövészklub tagja volt, és az Utoya szigeti ifjúsági táborban a vérengzést két legálisan vásárolt lőfegyverrel hajtotta végre.
A baden-württembergi belügyminiszter kijelentette: a tartományi kormány arra törekszik, hogy elérje a nagy kaliberű kézi lőfegyverek magánszemélyek általi birtoklásának tilalmát.

A stuttgarti zöld-szociáldemokrata koalíció már a norvégiai merényletek előtt megegyezett arról, hogy ilyen jellegű kezdeményezéssel áll elő. A norvégiai tragikus események most a javaslat beterjesztésének felgyorsítására sarkallták. A miniszter elmondta: a cél az, hogy a sportlövészek ne használhassanak nagy kaliberű fegyvereket.

A fegyvertartással kapcsolatos németországi törvények a legszigorúbbak közé számítanak az Európai Unióban. Ennek ellenére - a 2009 márciusi winnendeni tragédia nyomán - a Bundestag további szigorításokat határozott el. A törvényhozók akkor a fegyvertartás inkább közvetettnek számító szigorításáról döntöttek. Így egyebek között arról, hogy az illetékes hatóságok a jövőben gyakrabban és előzetes bejelentés nélkül is ellenőrizhetik az engedéllyel fegyvert tartókat, illetve a fegyvertartás  körülményeit.

A tartományi kormány most abból indult ki, hogy mindez nem elegendő. A koalíció szerint a többi között párbeszédet kell folytatni a lövészegyesületekkel a nagy kaliberű fegyverek magánhasználatának szigorításáról, illetve betiltásáról.

Szerdán a tartományi hatóságok Baden-Württemberg fővárosában, Stuttgartban számos feltételezett szélsőjobboldali személy lakásán hajtottak végre razziát. Értesülések szerint csaknem 20 embert gyanúsítanak azzal, hogy bűnszervezetek tagjai voltak, illetve megsértették a fegyvertartási törvény rendelkezéseit.

mti/para