A csehek eltüntetik a diszkriminatív álláshirdetéseket

2011. augusztus 1. - 19:25 | Külföld
A cseh álláskínáló portálok és a munkaközvetítő irodák módosítják hirdetéseiket, hogy Pavel Varvarovsky ombudsman bírálatára reagálva elkerüljék a diszkriminációt.

Varvarovsky rámutatott: egy felmérés szerint minden hatodik cseh álláshirdetés hátrányosan megkülönböztető.

Kifogásainak közzététele után az emberi jogi biztossal együttműködő két álláshirdető portál működtetője kidolgozta a méltányos munkaerő-toborzás „kézikönyvét”, amely a www.lmc.eu/ferove internetes címen érhető el hétfőtől – áll az ombudsman sajtóközleményében.

A honlap tájékoztatja a szerzőket, milyen megfogalmazások kerülendők és miért, továbbá mintákat is tartalmaz az egyenlő bánásmód elvén alapuló hirdetésre.

„A munkaadóknak fokozatosan meg kell tanulniuk az egyenlő bánásmód szabályait, és tudatában kell lenniük nem csak a kockázatoknak, de annak is, milyen előnyök származnak a versenyképességből és a cég növekvő presztízséből” – mutatott rá Varvarovsky.

Megkülönböztető hirdetések esetén a cégek beperelhetők a diszkriminációellenes törvény megsértésének gyanújával.

Az ombudsman munkatársai az interneten április 1. és 7. között megjelent 12 ezer álláshirdetést vizsgáltak meg.

Gyakran találtak közvetett megkülönböztetéseket, amikor például „fiatal csapathoz” csatlakozó munkaerőt kerestek. Varvarovsky szerint az is hátrányos megkülönböztetés, ha építőipari munkások esetében megkövetelik a büntetlen előéletet. Emlékeztetett arra, hogy Csehországban leggyakrabban a gyermektartási díj nem fizetése miatt kerülnek rács mögé az emberek. A 15-20 éves szakmai tapasztalat megkövetelése szintén megkülönböztető az ombudsman szerint.

MTI/para