Nemzetpolitikai államtitkárság: a magyar állam minden esetben kiáll a határon túli magyarok mellett

2011. augusztus 5. - 12:12 | Külföld
A magyar állam  minden esetben kiáll a határon túli magyarok mellett az őket ért bármilyen jogsérelem esetén - szögezte le a nemzetpolitikai államtitkárság az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Gubík László, a Via Nova Ifjúsági Csoport országos alelnökének magyar állampolgársági nyilatkozata kapcsán.

Gubík László múlt pénteken hozta nyilvánosságra, hogy július 19-én ünnepélyesen állampolgársági esküt tett, és ezzel a szlovák mellett magyar állampolgár is lett.

"A magyar állam, ahogy eddig is, továbbra sem ad ki semmilyen információt azokkal a személyekkel kapcsolatban, akik az egyszerűsített honosítási eljárás keretén belül kérvényezték, vagy már megszerezték a magyar állampolgárságot" - közölte  a nemzetpolitikai államtitkárság, hozzátéve, a magyar állam  minden esetben kiáll a határon túli magyarok mellett az őket ért bármilyen jogsérelem esetén.

Szlovákiában a hatályos törvények szerint elveszti eredeti állampolgárságát az a szlovák állampolgár, aki egy másik országhoz kapcsolódó tartós életvitel, illetve más szoros kötődés nélkül felveszi annak állampolgárságát.

Gubík László elhatározásának indokait levélben hozta nyilvánosságra: "2011. július 19-én Soltvadkerten magyar állampolgársági esküt tettem, és kézhez vettem honosítási okiratomat. Ezáltal közjogi értelemben is a magyar nemzet tagjává váltam. Tisztában vagyok vele, hogy cselekedetemmel felvidéki magyarként a Szlovák Köztársaság hatályos jogszabályai alapján törvényt sértettem. Szeretném a legszélesebb nyilvánosság előtt megindokolni döntésemet" - olvasható a levélben.

Gubík rámutatott: a szlovák alkotmány alaprendelkezéseiben leszögezi, hogy akaratán kívül senki nem fosztható meg állampolgárságától, így véleménye szerint a szlovák állampolgársági törvény legutóbbi módosítása alkotmányellenes.

"Joghallgatóként és törvénytisztelő állampolgárként nem kívánok rejtőzködni a hatóságok elől, ugyanis semmi olyat nem tettem, amivel sérteném Szlovákia érdekeit, épp ellenkezőleg, továbbra is szülőföldemen szeretnék élni és boldogulni, ezért nem kívánok megválni szlovák állampolgárságomtól" - írta levelében.

(MTI)