Etiópia - Elakadt segélyszállítmányok, éhező menekültek

2011. augusztus 11. - 19:29 | Külföld
Több száz tonna élelmiszerszállítmány akadt el Etiópia déli részén, úton a szomáliai határ felé, miután szerda éjjel olyan nagy mennyiségű csapadék zúdult le a hegyi falvakra, hogy több helyen szinte járhatatlanná váltak a hegyeken átvezető földutak - jelentette csütörtökön Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrum tudósítója.

A sors különös fintora, hogy amíg a régió sok részén a szárazság sodort az éhhalál szélére több millió embert, a nekik szánt élelmiszersegélyek a magasabban fekvő településekre lezúduló eső miatt nem jutnak el időben a táborokba. Etiópia több tartománya ugyanis több mint kétezer méter magasan fekszik, és itt júniustól szeptemberig rendszeresen esik az eső.

Jelenleg mintegy 50 kamion rostokol a sárban az utak mentén, mert egyelőre nem tudják folytatni az utat. A sofőrök az MTI Hírcentrum stábjának elmondták, hogy még ha fel is szárad valamennyire a föld, ilyen útviszonyok mellett tíz napba is telhet, amíg eljutnak a Dollo-Alo-i menekülttáborokba.

A kamionok különböző nemzetközi segélyszervezetek rakományaival - alapvető élelmiszerekkel, sütőolajjal, liszttel - indultak a nélkülözőkhöz. Segélyprogram elindítását tervezi a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is, amelynek munkatársa, Belényi Dániel is úton van a déli menekülttáborokba. Ott felméri, hogy pontosan milyen segítségre van leginkább szükség, és már ezen a héten ételosztást terveznek az egyik helyi partnerszervezettel az Etióp Evangélikus Egyház segélyszervezetével.

A humanitárius válság elsősorban a szélsőséges időjárás miatt alakult ki a régióban. Van ahol másfél éve szinte egyáltalán nem esett eső. Emiatt nem csak a termés ment tönkre, hanem sorra pusztulnak el a pásztorok, nomádok állatai is. Az élelmiszerárak eközben van, ahol 80 százalékkal emelkedtek.

Helyiek szerint 60 éve nem volt ilyen nagy éhínség Kelet-Afrikában, mint amilyen az utóbbi hónapokban veszélyezteti a térséget. Nemzetközi segélyszerveztek adatai szerint Etiópiában 4,5 millió, Szomáliában 2,8 millió, Kenyában pedig 2,4 millió embert érint a válság. Szomáliában a legkritikusabb a helyzet, ahol ráadásul az ország jelentős részét irányító al-Shabaab milícia nem ismeri el az éhínség tényét, és akadályozza a segélyszervezetek működését. Az utóbbi hónapokban több százezren menekültek az országból a szomszédos Kenyába, illetve Etiópiába.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: