Etiópia - Elakadt segélyszállítmányok, éhező menekültek

2011. augusztus 11. - 19:29 | Külföld
Több száz tonna élelmiszerszállítmány akadt el Etiópia déli részén, úton a szomáliai határ felé, miután szerda éjjel olyan nagy mennyiségű csapadék zúdult le a hegyi falvakra, hogy több helyen szinte járhatatlanná váltak a hegyeken átvezető földutak - jelentette csütörtökön Al Ghaoui Hesna, az MTI Hírcentrum tudósítója.

A sors különös fintora, hogy amíg a régió sok részén a szárazság sodort az éhhalál szélére több millió embert, a nekik szánt élelmiszersegélyek a magasabban fekvő településekre lezúduló eső miatt nem jutnak el időben a táborokba. Etiópia több tartománya ugyanis több mint kétezer méter magasan fekszik, és itt júniustól szeptemberig rendszeresen esik az eső.

Jelenleg mintegy 50 kamion rostokol a sárban az utak mentén, mert egyelőre nem tudják folytatni az utat. A sofőrök az MTI Hírcentrum stábjának elmondták, hogy még ha fel is szárad valamennyire a föld, ilyen útviszonyok mellett tíz napba is telhet, amíg eljutnak a Dollo-Alo-i menekülttáborokba.

A kamionok különböző nemzetközi segélyszervezetek rakományaival - alapvető élelmiszerekkel, sütőolajjal, liszttel - indultak a nélkülözőkhöz. Segélyprogram elindítását tervezi a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet is, amelynek munkatársa, Belényi Dániel is úton van a déli menekülttáborokba. Ott felméri, hogy pontosan milyen segítségre van leginkább szükség, és már ezen a héten ételosztást terveznek az egyik helyi partnerszervezettel az Etióp Evangélikus Egyház segélyszervezetével.

A humanitárius válság elsősorban a szélsőséges időjárás miatt alakult ki a régióban. Van ahol másfél éve szinte egyáltalán nem esett eső. Emiatt nem csak a termés ment tönkre, hanem sorra pusztulnak el a pásztorok, nomádok állatai is. Az élelmiszerárak eközben van, ahol 80 százalékkal emelkedtek.

Helyiek szerint 60 éve nem volt ilyen nagy éhínség Kelet-Afrikában, mint amilyen az utóbbi hónapokban veszélyezteti a térséget. Nemzetközi segélyszerveztek adatai szerint Etiópiában 4,5 millió, Szomáliában 2,8 millió, Kenyában pedig 2,4 millió embert érint a válság. Szomáliában a legkritikusabb a helyzet, ahol ráadásul az ország jelentős részét irányító al-Shabaab milícia nem ismeri el az éhínség tényét, és akadályozza a segélyszervezetek működését. Az utóbbi hónapokban több százezren menekültek az országból a szomszédos Kenyába, illetve Etiópiába.

Az etióp-szomáliai határon, Dollo-Alonál felállított táborokban több mint 120 ezer szomáliai szorul ellátásra, csakhogy a táborokban nincs elég élelem, víz és gyógyszer. A menekültek száma viszont folyamatosan növekszik, volt olyan hét, hogy naponta 2000 embert regisztráltak. Mostanra ez a szám körülbelül 400-ra csökkent, de az etiópiai táborokban így is nagyon nehezen tudnak megbirkózni a kialakult helyzettel.

Az éhínség ugyanis Etiópia egyes régióit is veszélyezteti. Helyi segélyszervezetek adatai szerint idén félmillió állat pusztult el az országban füves területek és víz híján. Sok etióp az ország vezetését is hibáztatja a helyzet súlyossága miatt. Az Etióp Evangélikus Egyház segélyszervezetének munkatársa az MTI Hírcentrum stábjának elmondta, hogy már hónapokkal korábban el akarták kezdeni a válságkezelést. Csakhogy a kormány ekkor még nem ismerte el az éhínséget, sőt a GDP növekedéséről beszélt. Ezért nem engedték a segélyszervezetet közbeavatkozni, csak akkor, amikor már milliók kerültek az éhhalál közelébe.

(MTI)