Brit zavargások: Rendőrökre lőttek a rendbontók

2011. augusztus 20. - 19:02 | Külföld

A brit rendőrség olyan felvételeket hozott nyilvánosságra szombaton, amelyeken az látható, hogy rendbontók rendőrökre lőttek múlt kedden Birminghamben.

A felvételeket a rendőrség azért tette közzé, hogy ezzel hozzájáruljon az elkövetők azonosításához. Szokatlan lépés a felvételek bemutatása, de a bűncselekmény súlyára való tekintettel úgy döntöttek, így közelebb juthatnak az elkövetők őrizetbe vételéhezEgy csoport tagjai láthatóak a felvételeken, akik mind álarcot és fekete ruhát viselnek. A csoport megrongált egy pubot, majd rálőtt egy rendőrségi helikopterre, és molotov-koktélokat dobott egy rendőrautóra.

A rendőrség közölte: az ügyben gyilkossági kísérlet és gyújtogatás miatt indítottak nyomozást. Egy rendőrségi szóvivő elmondta, egy kisebb pénzösszeget is elloptak a pubból.

Tizenegy lövést adtak le fegyvertelen rendőrökre - közölte a rendőrség. Hozzátették, hogy az elkövetők nemcsak a rendőrök, hanem az arra járó civilek életét is veszélyeztették.

Időközben a rendőrség őrizetbe vett egy 33 éves férfit a múlt héten Birminghamben elgázolt három férfi halálával kapcsolatban. Így a rendőrség már összesen nyolc embert vett őrizetbe az ügyben, közülük a legfiatalabb 17 éves.

A 21 éves Haroon Jahant, a 30 éves Shazad Alit és a 31 éves Abdul Musavirt múlt szerdán gázolták el a rendbontások során, a három férfi a kórházban belehalt sérüléseibe.

Leicesterben, ahol szintén rendbontások voltak a múlt héten, az indiai dolgozók szövetsége tanácskozást szervez szombat estére a rendbontások okainak feltárására. Az eseményre politikusokat, a rendőrséget, oktatási intézményeket és vallási vezetőket hívtak meg.

Az igazságügyi minisztérium szerint eddig csaknem 1400 ember ellen emeltek vádat a zavargásokkal kapcsolatban Angliában.

Egy 18 éves fiút ugyanakkor, akit korábban egy manchesteri üzlet felgyújtásával vádoltak, elengedtek. Ügyvédje szerint a rendőrség hibázott a gyújtogató azonosításakor. A tűz mintegy 300 ezer fontos kárt okozott az üzletben.

MTI