Ingatlanpiaci forradalom készül Kubában - Bimbózó kapitalizmus

2011. augusztus 22. - 12:23 | Külföld
José lelkes majdnem-vállalkozó, akinek nagy tervei vannak a kubai ingatlanokkal. Jelenleg illegális kereskedelemmel foglalkozik, családokat hoz össze, akik más lakásba akarnak költözni, és hajlandók fizetni valamit azért, hogy jobb körülmények között éljenek. José és sokan mások mindenesetre arra számítanak, hogy nagy változások lesznek az év végén, amikor Kubában legálissá válik a lakások vásárlása és eladása. Magasabb árakban, tömeges helyváltoztatásban és ingatlanadó bevezetésében reménykednek, és bíznak abban, hogy az Egyesült Államokban és a világ más részein élő kubaiaktól özönleni fog a pénz.

"Óriási kereslet lesz - lelkendezett a The New York Times tudósítójának a 36 éves José, aki családnevét nem volt hajlandó elárulni, és beszélgetés közben állandóan azt figyelte, nem hallják-e illetéktelenek azt, amit mond. - Nagyon sokáig tartott a tilalom."

A magántulajdon természetesen a kapitalizmus alapja, úgyhogy sokaknak tátva maradt a szájuk, amikor megtudták, hogy legálissá válik egy olyan országban, ahol még mindig sűrűn hallani a "Szocializmus vagy halál!" jelszót, és a hozzá hasonlóakat. A legtöbb ember szigorú szabályozásra számít, és amit az állami média az elképzelésből ismertetett, abból az derül ki, hogy a piacot erősen korlátozzák majd, mert csak egy lakás birtoklását engedélyezik, és azt is csak a bejelentett állandó lakóhelyen.

Mégis jobban át fogja alakítani Kubát szakértők szerint az állami ellenőrzés mellett megvalósuló ingatlankereskedelem, mint bármelyik más gazdasági változás a Raúl Castro elnök kormánya által bejelentettek közül. "A már elfogadott változásokkal - kiterjedtebb önfoglalkoztatás és mobiltelefon-birtoklás - és az előterjesztett javasoltakkal - gépkocsieladás és a kivándorlás lazább szabályozása - összevetve ez a legnagyobb" - állította Philip Peters, a Lexington Institute elemzője.
A nyereségszerzés lehetősége szakértők szerint jóval nagyobb lesz, mint amilyet eddig a kubai kisvállalkozások kínáltak, és megteremthetik azokat a vagyoni különbségeket, amelyekkel az ingatlanbirtoklás Kelet-Európában és Kínában együtt járt.
Visszarepülés az időben

(1/5) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: