LMP: Gašparovič a magyar nemzetet sértette meg

2011. augusztus 23. - 15:41 | Külföld

Az LMP szerint a szlovák államfő a magyar nemzetet sértette meg, amikor Esterházy Jánost a felvidéki magyarság két világháború közötti vezetőjét Hitler és a fasizmus hívének bélyegezte.

Dorosz Dávid, az LMP parlamenti képviselője a Paraméternek is eljuttatott közleményében vérlázítónak, provokatívnak nevezte és visszautasította Ivan Gašparovič kijelentését, amellyel a szlovák államfő nemcsak a felvidéki magyarokat, hanem az egész magyarságot megsértette.

Az ellenzéki politikus szerint Gašparovič állítása tényszerűen cáfolható: Esterházy volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942 májusában a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott.

Dorosz Dávid közleményében történelmi ismereteinek frissítését javasolta a szlovák köztársasági elnöknek, a "tanulási folyamathoz" pedig Esterházy-idézeteket ajánlott a figyelmébe: "A mi jelünk a kereszt, nem pedig a horogkereszt." „Mi a szlovák népet mindenkor testvérünknek tekintettük és fogjuk tekinteni a jövőben is. Az ezeréves sorsközösség az Úristen műve volt, és ezt a sorsközösséget emberi erő szét nem bonthatja.”

Ivan Gašparovič, a Bojovníknak, a szlovákiai antifasiszták kéthetente megjelenő lapjának adott interjúban úgy fogalmazott: "szobrot állítani Kassán Esterházynak, aki Hitler és a fasizmus híve volt, helytelen". Esterházy Jánost - aki az ötvenes években egy morvaországi börtönben hunyt el - Szlovákiában hivatalosan ma is háborús bűnösnek tartják, rehabilitációját elutasítják.

para