Londoni forgatókönyvek amerikai recesszióra

2011. augusztus 25. - 15:21 | Külföld
Növekedett az újabb amerikai recesszió kockázata, és ha ez valóban bekövetkezik, a világgazdaság egészének növekedési üteme is komoly mértékben lelassul - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban ismertetett elemzésében.

A legnagyobb európai hitelminősítő szakelemzői közölték, hogy a legutóbbi, sorozatosan gyenge makroadatok miatt jelentősen, az eddigi 2,6 százalékról 1,8 százalékra csökkentették az amerikai gazdaság idei növekedési ütemére szóló előrejelzésüket, 2012-ben pedig az eddigi várt 2,8 százalék helyett most már csak 2,3 százalékos amerikai GDP-pluszt várnak.

A Fitch Ratings szakértői azonban kidolgoztak és lefuttattak egy olyan szimulációs forgatókönyvet is, amelynek alapján a jövő évet az Egyesült Államok ismét recesszióban tölti, és a hitelminősítő ennek valószínűsíthető hatásait kivetítette a világgazdaság egészére.

E forgatókönyv szerint az amerikai hazai össztermék az idén csak 1 százalékkal növekszik, 2012-ben 0,6 százalékkal visszaesik, és 2013-ban is mindössze 1,5 százalékkal bővül.

Ebben az esetben a Fitch Ratings számítási modellje szerint a világgazdaság növekedési üteme a cég alapeseti prognózisától 2011-ben 0,3 százalékponttal, 2012-ben 1,2 százalékponttal, 2013-ban 0,7 százalékponttal maradna el.

A Fitch jelenleg érvényes alapeseti - tehát újabb amerikai recessziót nem feltételező - előrejelzése erre a három évre 2,9, 3,3, illetve 3,4 százalékos globális növekedést valószínűsít.

Az amerikai recesszióval számoló borúlátó szimuláció szerint a nyersolaj átlagos hordónkénti ára jövőre 90 dollár, 2013-ban 85 dollár lenne a Fitch mindkét évre egyaránt 100 dolláros átlagot jósló alapeseti prognózisa helyett.

A hitelminősítő szerint az újabb amerikai recesszió kockázata azért növekedett, mert számos olyan sokkhatás bekövetkezett, amelyeket a cég a néhány hónapja kiadott legutóbbi világgazdasági előrejelzésében a kettős mélypontú amerikai recesszió lehetséges előidéző tényezőiként azonosított. Ezek közé tartozik a fogyasztók "visszavonulása" a munka- és az ingatlanpiac folytatódó gyengesége miatt, a piaci stressz újbóli erősödése a perifériális euróövezeti szuverén adósságválsággal összefüggésben, valamint a geopolitikai okok által táplált nyersolaj-árkiugrás.

A Fitch kimutatása szerint történelmi visszatekintésben az eseteknek csaknem az 50 százalékában amerikai recesszió következett, amikor az Egyesült Államok gazdaságának éves szintre átszámított növekedési üteme - ahogy az idei év első felében is történt - 2 százalék alá csökkent.

Az újabb amerikai recessziónak immár más nagy házak is jelentős esélyt adnak.

A JP Morgan bankcsoport befektetőknek minap kiadott legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy a következő négy negyedévre most már mindössze 1 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban, és a ház közgazdászainak becslése szerint 40 százalékos az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság ismét recesszióba süllyed.

A JP Morgan szakértői történelmi ökonometriai összevetést készítettek az elmúlt évtizedekről, és kimutatták, hogy a II. világháború utáni időszak amerikai recesszióit az esetek 82 százalékában 1 százalékos vagy annál lassabb éves szintű gazdasági növekedések előzték meg.

(MTI)