Cenzúra: Páva Zsoltnak nem játszhattak pávát

2011. augusztus 26. - 13:27 | Külföld
Pécsen azért nem játszhatják a Pannon Filharmonikusok Kodály Zoltán Fölszállott a páva című művét, mert az igazgató szerint ez sértené Páva Zsolt polgármestert. A zenekar vezetője lemondott.

Betiltotta Kodály Zoltán egyik művét a pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója, mondván: a Fölszállott a páva vármegye házára kezdetű dal és az abból készült zenemű sértené Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot - írja a Blikk.

A magyarországi napilap infromációji alapján Horváth Zsolt szerint „a Páva-variációkat a közönség Páva Zsolt polgármester úr kigúnyolásának venné". Erről levélben tájékoztatta a zenekar zenei igazgatóját, Peskó Zoltánt, aki ezért lemondott.

Peskó a Kodály Központot megnyitó protokollkoncert utáni program részének szánta a Páva-variációkat. A cenzúrát úgy értékelte, hogy meg akarják kötni a kezét, holott a repertoár összeállítása mindig a zenei vezetők feladata, ezért Peskó jobbnak látta távozni. Erről és a betiltásról az Élet és Irodalomnak adott interjújában beszélt - olvasható a Blikk.hu oldalon.

A napilap munkatársa szerette volna megkérdezni a cenzor szerepében tetszelgő Horváth Zsolttól, miért gondolta, hogy Kodály műve sértette volna Pécs polgármesterét. Titkárságán azt ígérték, az igazgató mindent elmond, de hiába keresték, nem vette fel mobiltelefonját.

Páva Zsoltot viszont megdöbbentették a történtek.

"Semmi kifogásom nincs a Fölszállott a páva című népdalra írt variációkkal szemben, mint ahogyan az állatkertben sétálva sem veszem magamra, ha látok egy pávát" – jelentette ki a Blikknek Páva. A polgármester el nem tudta képzelni, mi vezérelhette Horváth Zsoltot.

"Biztos vagyok benne, hogy a kettejük közötti szakmai vitának nincs köze hozzám. Peskó Zoltánnal jó a viszonyom, tisztelem és nagyra becsülöm, a távozását sajnálom. Az intézményvezetőinkkel kifejezetten harmonikus viszonyt ápolunk, teljes szakmai függetlenséget és önállóságot élveznek a területeiken, a maximális szólás- és véleményszabadsággal együtt. Ezért fordulhat elő, hogy időnként hülyeségeket beszélnek, amelyet éppen Horváth Zsolt kijelentése támaszt alá" – jegyezte meg Páva Zsolt.

(blikk/para)