Olajembargóval sújtják Szíriát

2011. augusztus 26. - 18:02 | Külföld
Hétfőtől várható, hogy az Európai Unió olajembargót rendel el Szíriával szemben - közölték pénteken brüsszeli diplomaták.

Az EU-országok képviselői már egy héttel ezelőtt tervbe vették, hogy megtiltják nyersolaj és olajszármazékok, így benzin vásárlását Szíriától, mert a damaszkuszi rezsim továbbra is brutálisan és véresen elnyomja a belső tiltakozásokat. Az elvi politikai célkitűzés után még pontos jogi formába kell önteni a szankciós intézkedéseket. Ez a munka jelenleg is folyik - közölte pénteken Maja Kocijancic, Catherine Ashton uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.

Diplomaták szerint hétfőtől várható az olajembargó elrendelése. A döntést úgynevezett írásos eljárással fogja meghozni az unió: a szakdiplomaták szintjén kidolgozott megállapodást megküldik a kormányoknak, és az intézkedés akkor lép hatályba, ha meghatározott időpontig egyetlen tagország sem emel ellene kifogást.

Korábban diplomáciai forrás szintén úgy vélekedett az MTI érdeklődésére, hogy az olajembargó elrendelése nem várható a jövő hét eleje előtt.

Az Európai Unió még kedden hivatalosan kiterjesztette további érintettekre azokat a szankciókat, amelyek a szíriai rendszer támaszát jelentő magán-, illetve jogi személyeket sújtják. A szankciók tartalma egyfelől a külföldön fellelhető javak befagyasztása, illetve magánszemélyek esetében ezen felül az EU-ba való beutazási tilalom. Érdekesség, hogy a szankciókiterjesztés egy Szírián kívüli állam egyik intézményét, az iráni Iszlám Forradalmi Gárda al-Kudsz nevű elitegységét is érinti. Az iráni forradalmi gárdisták az indoklás szerint műszaki támogatással, felszereléssel segítik a szíriai biztonsági szerveket a tiltakozó megmozdulások elfojtásában.

MTI/para