Tizenhét éves átmeneti időszakban állapodott meg a cseh kormány az egyházakkal

2011. augusztus 26. - 12:16 | Külföld
Tizenhét éves átmeneti időszakban állapodott meg a cseh kormány az egyházakkal, ez idő alatt az államtól még kapnak pénzügyi támogatást - közölték pénteken Prágában.

Az egyezséggel lezárultak a tárgyalások a cseh állam és az egyházak között az egyházi kárpótlás ügyében. A hivatalos közlés szerint most a téma a parlament elé kerül, s ha az rábólint, az egyházi kárpótlásról szóló megállapodás-csomag 2013 januárjában életbe lép.

"Az átmeneti időszak első három évében az egyházak még az eddigi éves támogatást - mintegy 1,4 milliárd korona - fogják kapni. A negyedik évtől kezdve évente öt százalékkal csökken az állami támogatás mértéke" - mondta Jirí Besser kulturális miniszter a csütörtök este született egyezségről.

Dominik Duka prágai érsek, a cseh katolikus egyház feje "történelminek" minősítette az egyházak kárpótlásáról szóló megállapodást. Ugyanakkor úgy fogalmazott, hogy a megállapodás csak "részben optimális". "A legfontosabb az, hogy a felek közös nevezőre jutottak" - szögezte le Monika Vyvodová, a cseh püspöki konferencia szóvivője.

A cseh kormány május végén terjesztette az egyházak elé kárpótlási javaslatát. Eszerint az állam 75 milliárd korona értékben visszaszolgáltatná az egyházaknak a szocialista rendszerben elkobzott vagyonuk egy részét, míg a maradékért 59 milliárd koronát fizet ki nekik. A kormány ennek megvalósítására átmeneti időszakot javasolt. Ez lett végül 17 év. Korábban az egyházak legalább 20 évet kértek, mert érvelésük szerint főleg a kisebb egyházak nincsenek felkészülve az önálló működésre.

"A jövő legnagyobb kérdése az, hogy az egyes egyházak hívői hajlandóak lesznek-e bekapcsolódni egyházuk fenntartásába" - hívta fel a figyelmet Jan Sebek egyháztörténész.

A cseh állam által jelenleg folyósított évi mintegy 1,4 milliárd korona alapvetően az egyházi személyiségek bérének a fedezete.

Az egyházaknak még nem sikerült véglegesen megegyezniük arról, hogy miként osszák el egymás közt a visszakapott vagyont. Az 1948-as állapotok szerint az elkobzott vagyon 98 százaléka a katolikus egyházé volt. Levéltári adatok szerint akkor egyebek között 181 ezer hektár erdőt és 72 ezer hektár termőföldet államosítottak, vettek el az egyházaktól. A katolikus egyház mai vezetése úgy döntött, hogy a neki járó vagyon 17 százalékát a kisebb egyházakra hagyja.

Felmérések szerint a cseh lakosság mintegy kétharmada elutasítja, hogy az állam támogassa az egyházakat. A megkérdezettek majdnem fele nem adna semmiféle kárpótlást az egyházaknak.

(MTI)