Megölték Kadhafi katona fiát

2011. augusztus 30. - 11:55 | Külföld
Egy Tripoli melletti összecsapásban megölték Moammer el-Kadhafi egyik fiát, Hamiszt - közölte hétfőn a líbiai felkelők egyik parancsnoka.

A hírt a líbiai felkelők kormánya megerősítette. Mohamed Allegi igazságügy-miniszter az AFP-vel azt közölte, hogy Hamisz Kadhafi a Tripolitól 80 kilométerre délre fekvő Tarhúnánál szombaton vesztette életét minden valószínűség szerint egy ütközetben. A 28 éves Hamisz, az ezredes legfiatalabb fia és az apjához hű hadsereg egyik elitalakulatának a parancsnoka volt.

Ahmed Bani, a felkelők katonai szóvivője az al-Arabíja televízióban számolt be Kadhafi fiának a haláláról, hozzáfűzve, hogy  megbízható infomációk szerint Hamisszal együtt életét vesztette Abdullah asz-Szenuszi egykori líbiai titkosszolgálati főnök is.
Egy neve elhallgatásával nyilatkozó amerikai illetékes szerint Washington megbízható forrásból szintén a Kadhafi-fiú haláláról értesült.

A Bloomberg értesülései szerint a felkelők Abdullah al-Szenuszival, Kadhafi biztonságpolitikai főtanácsadójával, a katonai hírszerzés volt parancsnokával is végeztek.

Kadhafiról és családjáról Tripoli eleste óta ellentmondásos hírek terjednek. A főváros elfoglalása után a felkelők azt állították, hogy két fiát, Szaifot és Mohamedet is fogságba ejtették, de később Szaifot kadhafista harcosok körében látták. Aztán a hétvégén elterjedt, hogy a diktátor és családja Algériába menekült. Ezt akkor tagadták, de hétfőn kora este az algériai külügyminisztérium közleményt adott ki, mely szerint Kadhafi neje, lánya és két fia - köztük az a Mohamed, akiről korábban azt állították, hogy fogságba esett - hétfő reggel valóban átjutott Algériába.

Moamer el-Kadhafi sorsáról viszont nincsenek újabb pletykák.

Khámisz az orosz katonaiskolák terméke, kegyetlen katonai parancsnok. Ő vezette a líbiai hadsereg elit dandárját, a 32-est, amely februárban Tripoliban fojtotta vérbe a tiltakozást, majd Miszrátát ostromolta hónapokon át. Valószínűleg a dandár katonái végezték ki azokat a foglyokat, akiknek az elégetett holttestét a napokban fedezték fel a fővárosban.

mti/para