Recessziós veszély az euróövezetben és Amerikában

2011. szeptember 2. - 17:15 | Külföld
A legutóbbi gyenge makroadatok és hangulatindexek nyomán meredeken rontották az euróövezetre és az Egyesült Államokra adott növekedési előrejelzéseiket londoni pénzügyi elemzők, akik szerint nem kizárható, hogy a valutaunió már úton van az újabb recesszió felé, és az amerikai recessziónak is jelentős a kockázata.

Az újbóli euróövezeti recesszió lehetőségét az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemző cég, a Capital Economics vetette fel pénteken összeállított legfrissebb helyzetértékelésében.

A ház számításai szerint a múlt hónapról közzétett új euróövezeti gazdasági hangulatindex mindössze 0,7 százalék körüli éves szintű növekedésre utal, ez azonban 0,5 százalékos harmadik negyedévi visszaesésnek felelne meg negyedéves összehasonlításban. Ez arra vall, hogy a valutauniós gazdaság máris elkezdett visszasüllyedni a recesszióba - áll a Capital Economics pénteki londoni elemzésében.

A cég szerint jóllehet ez a gazdasági hangulati mérőszám meglehetősen megbízható volt eddig, mégsem lehet tökéletes GDP-előrejelzőnek tekinteni. A hangulati index a következő egy-két hónapban "vissza is pattanhat", és időbe telhet, mire az euróövezeti növekedési ütem ténylegesen a mostani mutató által sugallt szintre süllyed - ha ez egyáltalán bekövetkezik.

Ám ha a gazdasági hangulatindex még tovább csökken, akkor a Capital Economics londoni elemzői szerint az általuk számított új euróövezeti növekedési előrejelzések is derűlátónak bizonyulhatnak.      

A Commerzbank befektetési elemzői ugyancsak pénteken Londonban kiadott új prognózisukban közölték, hogy 2012-ben az eddig valószínűsített 1,5 százalék helyett most már alig 0,8 százalékos egész éves GDP-növekedést várnak az euróövezetben. A ház szerint ebben a gyenge növekedési környezetben jövőre várhatóan 10 százalék fölé emelkedik a valutauniós munkanélküliségi ráta.

A ház pénteki előrejelzésében az eddigi 2,0 százalékról 1,5 százalékra rontotta a legnagyobb eurógazdaságra, Németországra adott jövő évi növekedési jóslatát.

A Commerzbank pénzügyi elemzői szerint nem valószínű, hogy az euróövezeti jegybank (EKB) visszafordítaná eddigi kamatemeléseit, ám jó eséllyel nem csak a cég által eddig várt 2012 közepéig, hanem akár 2013 elejéig is változatlanul hagyhatja jelenlegi 1,5 százalékos irányadó kamatát.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) - a világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdaságelemző csoportja - szeptemberre szóló legújabb globális előrejelzésében az eddigi 1,4 százalékról 1,0 százalékra csökkentette az euróövezetre érvényben tartott, 2012-re szóló GDP-növekedési előrejelzését, az idei valutauniós gazdasági reálnövekedésre adott becslését pedig 2,0 százalékról 1,7 százalékra vette vissza.

Az EIU londoni szakértői jelentősen, 2,4 százalékról 1,7 százalékra rontották az Egyesült Államokra kidolgozott idei növekedési prognózisukat is, jövőre pedig már csak 2,0 százalékos amerikai GDP-növekedést várnak a korábbi becsléseikben szereplő 2,5 százalék helyett.

A ház közölte, hogy a 2013-2015-ös időszakra 2,4 százalékos éves átlagos növekedést vár az amerikai gazdaságban, vagyis sokkal lassabbat az 1990-es évekre jellemző 3,2 százalékos éves átlagnál, sőt még a pénzügyi válságot közvetlenül megelőző évtized 2,7 százalékos átlagánál is.

Az EIU szakelemzői jelenleg több mint egyharmados esélyt látnak az újabb amerikai recesszióra.

Más nagy londoni házak is jelentős eséllyel jósolják az újabb recessziót az amerikai gazdaságban.

A JP Morgan bankcsoport befektetőknek minap kiadott legújabb globális előrejelzésében közölte, hogy a következő négy negyedévre most már mindössze 1 százalékos növekedést vár az Egyesült Államokban, és a ház közgazdászainak becslése szerint 40 százalékos az esélye annak, hogy az amerikai gazdaság ismét recesszióba süllyed.

A JP Morgan szakértői történelmi ökonometriai összevetést készítettek az elmúlt évtizedekről, és kimutatták, hogy a II. világháború utáni időszak amerikai recesszióit az esetek 82 százalékában 1 százalékos vagy annál lassabb éves szintű gazdasági növekedések előzték meg.

Az Economist Intelligence Unit szeptemberre szóló világgazdasági előrejelzésében egyharmadosnál nagyobb esélyt adott arra is, hogy az euróövezet mostani formájában nem marad fenn.

A ház az euróövezet sorsára több forgatókönyvet is kidolgozott. Ezek közül a legborúlátóbb azt feltételezi, hogy az euróövezeti illetékesek nem tudják enyhíteni a piaci feszültségeket, az olasz és a spanyol kötvényhozamok folyamatosan tovább emelkednek, és a kezelhetetlenné váló adósságteher miatt e két valutauniós gazdaság végül törlesztésképtelenné válik, ami euróövezeti tagságuk feladásához vezethet.

Tekintettel az olasz és a spanyol gazdaság méretére, e két ország távozása az euróövezet teljes szétesését eredményezheti - áll az EIU új világgazdasági elemzésében.

A cég forgatókönyvei között szerepel az a lehetőség is, hogy Németország hagyja ott az euróövezetet, ami az EIU szerint ugyancsak a valutaunió végét jelentené.

MTI/para