Brit neofasiszták tüntettek az iszlám ellen Londonban

2011. szeptember 4. - 08:05 | Külföld
Összecsapásokba torkolló iszlámellenes felvonulást rendezett szombat este Londonban egy szélsőjobboldali csoport.

A két éve alakult Angol Védelmi Liga (English Defence League - EDL) hozzávetőleg másfélezer tagja a jelentős muszlim közösségek lakta kelet-londoni városnegyedeken akart átvonulni, ám a hatalmas erővel kivonult rendőrség ezt megakadályozta.

Az MTI tudósítója a helyszínen azt látta, hogy a tüntetők létszámát sokszorosan meghaladó, lovas egységekkel kiegészített karhatalmi alakulatok a Temze északi partján kelet felé haladó tömeget a Tower-hídnál megállították, szoros gyűrűbe fogták és a forgalom elől már jóval korábban elzárt hídra terelték.

A felvonulókat egy ideig a hídon tartották, majd a rendőrségi harapófogó a híd déli végén megnyílt, és az English Defence League tüntetőit a szűk nyíláson szinte egyenként, lassan kiengedték.Összecsapások a rendőrökkel

A demonstrálók többször megpróbálták áttörni a szoros rendőrségi kordont, és üvegekkel, petárdákkal dobálták a rendőröket.

A dulakodásban több tüntető megsérült, őket a helyszínre ugyancsak nagy erőkkel kivonult mentők látták el. Több EDL-tagot bilincsben vezettek el.

Az éjszakába nyúló megmozdulás egyébként jól szervezettnek tűnt; az MTI tudósítója azt látta, hogy az English Defence League számos aktivistája "EDL Steward" (EDL ügyelő) feliratú, sárga láthatósági mellényben próbálta irányítani a demonstrációt, a részvevők közül sokan pedig fekete pólót viseltek, amelyek felirata mutatta, hogy melyik angol városból érkeztek.

A rendőrség azonban egy pillanatra sem engedte át a csoport saját szervezőinek az irányítást. A kivonult rendfenntartó erők méretét jellemzi, hogy a Tower-híd és a tőle másfél kilométerre nyugatra lévő London-híd között végig, több párhuzamos és összefüggő sorban parkoltak a rendőri egységeket helyszínre szállító furgonok.Tüntetési tilalom Londonban

London több kerületében - így a szombati tüntetés által érintett kelet-londoni Tower Hamlets városrészben is - tüntetési tilalom van érvényben. Ezt Theresa May brit belügyminiszter rendelte el a Londonban és több más angol nagyvárosban augusztus elején kirobbant, gyújtogatásokkal és fosztogatásokkal kísért súlyos, többnapos zavargássorozat után. Ennek megfelelően az English Defence League szombatra meghirdetett demonstrációját sem engedélyezte a rendőrség, ám az EDL hívei mégis összegyűltek.

A 2009 nyarán alakult EDL már eddig is több - rendre erőszakba torkolló - megmozdulást szervezett angol nagyvárosokban, rendszerint iszlám vallási központok környékén.

Túlzó választ akarnak kiprovokálni?

Az EDL két évvel ezelőtti megalakulása után az akkori munkáspárti brit kormány közösségi és önkormányzati ügyekért felelős minisztere, John Denham egy BBC-interjúban kijelentette: a csoport arra törekszik, hogy felvonulásaival "túlzó választ provokáljon ki" a brit városok nagy létszámú muszlim közösségeiből, és utána e közösségeket tegye felelőssé a kialakuló összecsapásokért.

Denham akkori nyilatkozata szerint mindez hasonlatos az 1930-as évek brit fasiszta mozgalmának módszereihez.

A két világháború között a Sir Oswald Mosley vezette Brit Fasiszta Unió volt a legnagyobb, szervezett szélsőjobboldali erő Nagy-Britanniában. A csoport egyik leghírhedtebb akcióját a "Cable Street-i csata" néven tartja nyilván a történelem: Mosley 1936 októberében a londoni East End akkoriban jórészt kelet-európai zsidó bevándorlók lakta negyedein akart átmasírozni híveivel, ám a helyiek barikádokat emeltek és összecsaptak a felvonulókkal.

MTI/para