Líbia - London vizsgálja a brit hírszerzés és a Kadhafi-rezsim kapcsolatait

2011. szeptember 5. - 19:57 | Külföld
Hivatalos vizsgálat indul a brit hírszerzés és a Kadhafi-rezsim kapcsolatainak feltárására - jelentették be hétfőn Londonban.

A bejelentés előzményeként több brit lap, valamint emberi jogi szervezetek is arról számoltak be, hogy a felkelők által elfoglalt líbiai fővárosban olyan dokumentumokra bukkantak, amelyek a brit hírszerzés (MI6) és a megdöntött líbiai rezsim korábbi szoros együttműködésére utalnak.

A liberális Independent on Sunday újságírói például Musza Kuszának, a líbiai hírszerzés egykori vezetőjének irodáiban leltek ilyen iratokra. A lap hétvégi ismertetése szerint az egyik dokumentumból kiderül, hogy az MI6 információi alapján fogták el és szállították Líbiába az amerikaiak Abdel-Hakim Belhadzsot, aki jelenleg a Tripolit elfoglaló lázadó erők katonai parancsnoka. A riport szerint a Kadhafi-rezsim hatóságai Belhadzsot kínvallatásnak vetették alá.

Ezt alátámasztották a konzervatív The Times által hétfőn idézett líbiai források is, akik szerint Belhadzs 2004-ben menedékjogért folyamodott a Kuala Lumpur-i brit diplomáciai képviseleten, ám a britek "elárulták". Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA ezután terrorgyanúsítottként elfogta, és kiadta Líbiának, ahol Belhadzs hét évet töltött börtönben.

Kihallgatásain a The Times hétfőn idézett forrásai szerint a brit elhárítás (MI5) és az MI6 ügynökei is jelen voltak.

A Tripoliban fellelt iratok egyikében az MI6 terrorelhárító ügyosztályának vezetője külön gratulál Musza Kuszának - Líbia későbbi külügyminiszterének - ahhoz, hogy Belhadzsot sikerült "épségben" Líbiába szállítani Malajziából.

Belhadzs hétfői brit sajtóbeszámolók szerint bocsánatkérést követel Londontól, sőt perrel is fenyegeti a brit kormányt.

David Cameron konzervatív párti brit kormányfő hivatala hétfőn közölte, hogy vizsgálat indul a brit titkosszolgálatok és a Kadhafi-rezsim kapcsolatainak tisztázására.

Az ügyet az a testület veszi majd napirendjére, amely - Cameron kezdeményezésére - tavaly nyár óta vizsgálja az Egyesült Államok guantanamói börtöntáborában korábban fogva tartott brit gyanúsítottak ügyét. E vizsgálóbizottság eredeti megbízatása annak feltárására szól, hogy a brit titkosszolgálatok milyen szerepet játszottak a terrorkapcsolatokkal gyanúsított britek állítólagos kínvallatásában.

Musza Kusza a NATO-hadműveletek kezdete után Nagy-Britanniába dezertált, majd onnan röviddel később Katarba távozhatott, annak ellenére, hogy emberi jogi csoportok felelősségre vonását követelték.

A nyugati kormányok az évekig Musza Kusza által vezetett líbiai külső hírszerzést teszik felelőssé egyebek mellett a lockerbie-i repülőgép-robbantásért, Nagy-Britannia történetének legvéresebb terrormerényletéért.

Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel a skóciai Lockerbie kisváros felett felrobbantották; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas és a roncsok által jelentős részben letarolt városka 11 lakója.

MTI/para