WikiLeaks: Magyarország "ostobán és gonoszul" reagált a szlovák nyelvtörvényre

2011. szeptember 13. - 15:50 | Külföld
"Ostoba és gonosz" volt a magyar reakció a szlovák nyelvtörvényre Knut Vollebaek, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) kisebbségügyi főbiztosa szerint - derül ki egy, a WikiLeaks által kiszivárogtatott amerikai diplomáciai jelentésből.

Az Origo birtokába került WikiLeaks-dokumentum szerint Budapest megsértette a nemzetközi jogot, amikor védelmébe vette a nyelvtörvény által sújtott határon túli magyarokat, és gyakorlatilag a szlovák törvények megsértésére buzdította őket, amikor a Bajnai-kormány a szlovák államnyelvtörvényre válaszul 50 millió forintos pénzalapot hozott létre, amelyből a szlovákiai nyelvtörvény miatt megbírságolt embereket kárpótolták volna. "Vollebaek a helyi diplomatáknak azt mondta, hogy Budapest lépése legalábbis 'ostoba és gonosz' volt, de lehet, hogy nemzetközi törvényeket is sért" - idézte az eseményt az USA pozsonyi nagykövetségének jelentése.

Az EBESZ főbiztosa azt is elismerte pozsonyi találkozóin, hogy egy országnak kötelessége a határain túl élő nemzeti kisebbségeit a kisebbségi jogaik védelmében támogatni, de azt szerinte úgy kell intézni, hogy "ne provokálja a szomszédokat". A főbiztos állításai alapján az amerikai nagykövetség úgy értékelte, hogy Vollebaek 2010. februári szlovákiai látogatása Robert Fico akkori szlovák miniszterelnök kormánya számára "egy pr-győzelemmel ért fel".

Vollebaek a magyar-szlovák vitába azzal szállt be, hogy 2009-ben mindkét ország kormányával konzultált, majd ajánlásokat tett a szlovák nyelvtörvény végrehajtásához.

A biztos 2009 nyarán írt bizalmas jelentést a nyelvtörvényről, amelyet azonban a szlovák kormány később nyilvánosságra hozott. A jelentésből kiderült, hogy az a biztos szerint jogilag ugyan nem támadható, de visszaélésekre ad lehetőséget – zárul a hirszezo.hu beszámolója.

hirszerzo.hu/para