Londoni elemzők: Magyarország azonnali leminősítése nem valószínű, de a befektetők figyelnek

2011. szeptember 14. - 18:18 | Külföld
Magyarország azonnali leminősítése nem valószínű a devizahitelesek megsegítésére bejelentett akcióterv hatására, de a befektetők a már elhangzott negatív hitelminősítői kommentárokra is nyilván felfigyelnek - vélekedtek szerdai helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja - az akcióterv várható hatásairól összeállított átfogó elemzésében felidézi a Standard & Poor's egyik illetékes igazgatójának minapi kommentárját, amely szerint, ha a devizahitelek egyösszegű végtörlesztésének terve tőkeveszteséget okoz a Magyarországon befektető bankoknak, azzal feszesebbé válhatnak a hitelkondíciók, ami nyomást gyakorolhat a belső keresletre, a beruházásokra és a növekedésre.

A Barclays Capital londoni elemzői szerdai értékelésükben közölték, hogy "valamelyest valószínűtlennek" tartják Magyarország azonnali leminősítését a befektetésre már nem ajánlott kategóriába, "bizonyos" azonban, hogy a negatív hitelminősítői kommentárok ismét ráirányították a befektetők figyelmét a leminősítés kockázatára.

"Emlékeztetjük a befektetőket arra, hogy Magyarországnak jelenleg három BBB mínusz/Baa3 besorolása van a három nagy hitelminősítőnél, és ebből kettőre - az S&P és a Moody's osztályzatára - negatív kilátás érvényes" - áll a Barclays Capital londoni elemzőinek szerdai helyzetértékelésében.

A ház szakértői ezzel arra utaltak, hogy a három legnagyobb nemzetközi hitelminősítő - a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service - egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén, "BBB mínusz", illetve a Moody's osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzatokkal tartja nyilván Magyarországot mint szuverén adóst.

A magyar besorolásokra az S&P és a Moody's leminősítés lehetőségére utaló negatív, a Fitch stabil kilátást tart érvényben. Ha bármelyik hitelminősítő rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország az adott cégnél átkerülne a befektetésre már nem ajánlott, spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - kategóriába.

A Fitch Ratings azonban a nyáron stabilra javította az addigi negatívról a magyar adósbesorolás kilátását. A kilátás stabilizálása azt jelenti, hogy ez a hitelminősítő levette a napirendről a magyar adósosztályzatok visszaminősítését.

A Fitch a kilátásjavításhoz fűzött akkori londoni elemzésében közölte, hogy a döntés a magyar kormány által tavasszal bejelentett költségvetés-politikai célokat és intézkedéseket tükrözi. A Fitch Ratings értékelése szerint ezek a lépések erősítették a bizalmat aziránt, hogy az államháztartási hiányt 2012-ig sikerül a hazai össztermék (GDP) 3 százaléka alá mérsékelni, és az államadósság-ráta tartósan csökkenő pályára kerülhet, enyhítve a szuverén hitelképességre ható kockázatokat.

Szerdai elemzésükben ugyanakkor a Barclays Capital londoni felzárkózó piaci szakértői arra hívták fel a figyelmet, hogy ha a másik két nagy hitelminősítő spekulatív sávba rontja a magyar szuverén besorolást, annak a befektetői hangulatra gyakorolt negatív hatáson túl valószínűleg negatív technikai következményei is lennének.

A magyar szuverén dollárkötvények ugyanis befektetési osztályzatú adósságokra szakosodott, jelentős amerikai kötvényindexekben szerepelnek - köztük a Barclays Capital US Credit indexben -, ám két spekulatív besorolással a magyar kötvények kikerülnének ezekből az indexekből, ami a magyar adósság befektetői bázisának eróziójához vezetne.

A ház szerint a devizaalapú hitelek előtörlesztési terve alááshatja a külföldi befektetők bizalmát és destabilizálhatja a helyi kötvénypiacon az elmúlt egy évben ismét kiépült külföldi befektetői pozíciókat. A Barclays Capital elemzői közölték: még szeptember elején is elképzelhetőnek tartották, hogy lehetőség nyílhat a jegybanki kamatcsökkentésre, ha a dezinflációs folyamat kitart, és ha a svájci jegybank fellépése a frank árfolyamának stabilizálására hatékonynak bizonyul. A cég szerdai elemzése szerint azonban az MNB-kamatcsökkentés valószínűsége azóta "zéróra csökkent", sőt olyan helyzet is kialakulhat, amelyben a magyar jegybank kamatemelésre szánja el magát, pótlólagos befektetői prémiumot kínálva a forintgyengülés növekvő kockázatának kivédése végett.

A citybeli elemzői körben vegyes a devizahitelesek megsegítését célzó akcióterv eddigi fogadtatása.

A Goldman Sachs bankcsoport londoni befektetési részlegének szakértői által a tervek ismertetése után adott kommentár szerint ha az elképzelést "jól megtervezett" módon hajtják végre, úgy, hogy ne károsodjon a bankrendszer és ne álljon le a hitelezés, az hosszú távon "nagyon pozitív" fejleménynek bizonyulhat, mivel erősödne a jegybanki pénzügypolitika hatékonysága, az MNB anélkül tudna monetáris enyhítést végrehajtani, hogy a forint esetleges gyengülése a háztartások vagyoni helyzetét kockáztatná, és csökkennének a törlesztési bizonytalanságok, ami végső soron a fogyasztást élénkítené.

A JP Morgan bankcsoport londoni felzárkózó piaci elemzői ugyanakkor annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a terv növekedési szempontból negatív, mivel "egyes befektetőkben kétség ébredhet a magyarországi szerződések szentsége iránt". A JP Morgan szerint a valószínűsíthető parlamenti jóváhagyás után a tervet EU-bíróságok előtt fogják megtámadni, mivel a kezdeményezés meglévő szerződések egyoldalú felmondásának felel meg.

mti/para