Szerbia az ENSZ BT összehívását kérte a koszovói helyzet miatt

2011. szeptember 15. - 13:01 | Külföld
Elmarad Martonyi János magyar külügyminiszter csütörtökre tervezett találkozója szerb vendéglátójával, miután Vuk Jeremic New Yorkba utazott, az ENSZ BT-nek az észak-koszovói helyzet kiéleződése miatt összehívott rendkívüli ülésére - közölte a magyar nagykövetség az MTI tudósítójával.

A Biztonsági Tanács összehívását Szerbia és Oroszország kérte.

A csütörtökön Belgrádba érkezett Martonyi Jánosnak az eredeti program szerint déltájban kellett volna kétoldalú megbeszélést folytatnia Jeremiccsel.

A magyar diplomácia vezetőjét a Nyugat-Balkánról szóló belgrádi nemzetközi biztonságpolitikai fórumra várják, amelyet Boris Tadic szerb elnök nyitott meg délelőtt.

Magyar diplomáciai források közölték az MTI tudósítójával, hogy Martonyit Bozidar Djelic, a szerb kormány alelnöke és integrációs ügyekért felelős minisztere fogadja, s a találkozó után sajtóértekezletet tartanak.

A szerb külügyminisztérium is arról tájékoztatott közleményében, hogy a szerb-magyar külügyminisztériumi találkozót "elhalasztották", mert Jeremic New Yorkba utazik, hogy részt vegyen a koszovói helyzetnek szentelt BT-ülésen. A Tanjug hírügynökség úgy értesült, hogy a nyugati országok kérésére zárt ajtók mögött tartják meg a BT-ülést.

Vuk Jeremic szerda este levelet írt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárnak, amelyben felszólította a világszervezetet, hogy tegyen meg minden szükséges intézkedést, megakadályozandó a pristinai hatóságok által beharangozott egyoldalú lépéseket, amelyekre nem adta áldását a főtitkár koszovói különmegbízottja vagy a Biztonsági Tanács. Ellenkező esetben - írta Jeremic - veszélybe kerülhet a belgrádi-pristinai párbeszéd.

Jeremic emlékeztetett arra, hogy a pristinai hatalom több olyan nyilatkozatot tett, amelyek szerint pénteken egyoldalúan vám- és határellenőrzést vezetnek be a koszovói-szerbiai adminisztratív határon. Szerbia értesítést kapott arról, hogy a békefenntartó haderő, a KFOR és az EU koszovói igazságügyi és rendőrségi missziója (EULEX) meg akarja könnyíteni e terv végrehajtását, ami - Jeremic szerint - erősen ellentmond az ENSZ BT 1244-es koszovói határozata által kijelölt semleges mandátumuknak.

A külügyminiszter szerint rendkívül fontos lenne, hogy a KFOR és az EULEX hatáskörének megfelelően tevékenykedne.

MTI/para