Demonstráltak az őszödi beszéd nyilvánosságra hozatalának ötödik évfordulóján

2011. szeptember 18. - 10:01 | Külföld
Néhány száz résztvevő jelent meg szombaton délután és este a budapesti Kossuth téren azon a tüntetésen, amelyet a Magyar Nemzeti Bizottság 2006 és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) szervezett az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülésének ötödik évfordulója alkalmából.

Az eseményen felszólalt Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője is, aki az öt évvel ezelőtti rendőri túlkapásokkal kapcsolatban az elszámoltatások hiányáról beszélt. Az ellenzéki politikus hangsúlyozta: a jelenlegi kormány a 2010-es választási kampányban az elszámoltatás ígéretével is kampányolt, azonban jelenleg "mintha már nem lenne nekik fontos". Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője beszédében arra kérte az embereket, hogy "vonulásos demonstrációkat szervezzenek a bankárbűnözők ellen".

Lenhardt Balázs jobbikos országgyűlési képviselő pedig azt hangsúlyozta: ugyanúgy, mint 2006-ban, jelenleg sincs jogállam Magyarországon. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy a Jobbiknak nagyon kevés eszköze van a parlamenten belül is, mivel a kétharmados kormánytöbbség bármit megtehet, és "nem a nemzet érdekében" cselekszik.

A demonstráció résztvevői árpádsávos, jobbikos és nemzeti zászlókat lengettek, és gyakran skandálták az előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György nevét is. A tüntetés békésen ért véget.       A Magyar Rádió 2006. szeptember 17-én a honlapján tette közzé a birtokába jutott hangfelvételt, amely a május 26-án Balatonőszödön tartott MSZP-frakcióülésen készült. Gyurcsány Ferenc a zárt körben elhangzott beszédében, helyenként durva szavak kíséretében beismerte: kormánya "végighazudta" az eltelt másfél-két évet - az ezt kinyilvánító, később elhíresült szavai szerint "hazudtunk reggel, éjjel meg este" -, nem csinált semmit négy évig, s közben az ország lehetőségeit messze túllépték.

MTI/para