Markó: „Magyarországi beruházás“, "politikai cián" az Erdélyi Magyar Néppárt megalakulása

2011. szeptember 18. - 19:36 | Külföld
"Magyarországi beruházásnak", "politikai ciánnak, politikai környezetszennyezésnek" minősítette az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) létrehozását a hétvégén Marosvásárhelyen Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt elnöke, romániai miniszterelnök-helyettes,

Szombaton az RMDSZ "miniparlamentjének", a Szövetségi Képviselők Tanácsának (SZKT) ülésén Markó Béla is felszólalt, miután a küldöttek közül többen is a verespataki beruházás lehetséges környezetszennyezési kockázatairól szóltak.

Ezzel kapcsolatosan Markó Béla utalt az EMNP néhány nappal ezelőtti bírósági bejegyzésére. Úgy fogalmazott: az erdélyi magyarságot jelenleg egy ennél súlyosabb környezetszennyezés érinti. "Ez nem kanadai, hanem magyarországi beruházás, és úgy hívják, hogy Erdélyi Magyar Néppárt. Ez sokkal veszedelmesebb beruházás számunkra, mint bármi más, mert ez a politikai egységünket kérdőjelezi meg, és ez tönkreteheti az erdélyi magyarság politikai jövőjét" - hangoztatta az RMDSZ volt elnöke.

Szerinte ez a magyarországi beruházás "politikai cián", "politikai környezetszennyezés", olyan beruházás, amelyből - mint fogalmazott - az erdélyi magyarságnak nem lesz nyeresége, esetleg csak pár embernek. "Viszont van erőnk, hogy ezt a politikai környezetszennyezést megakadályozzuk" - szögezte le a miniszterelnök-helyettes.

Az Erdélyi Magyar nemzeti Tanács visszavágott

Toró T. Tibor, az új romániai magyar párt alapítását kezdeményező EMNT ügyvezető elnöke vasárnap az MTI-nek kifejtette: "Már megszoktuk, hogy az utóbbi időben akárhányszor alkalma van rá, Markó Béla leleplez egy újabb - többnyire Magyarország felől érkező - veszélyforrást, amely jövőnket fenyegeti". Hol a kedvezményes honosítás és a magyar állampolgárság iránti erdélyi tömegigény, hol a külhoni magyar állampolgároknak megadott szavazati jog váltja ki aggodalmát - vélekedett Toró.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: