Tandíj a magyarországi Rajkára települt szlovák állampolgárok gyermekeinek

2011. szeptember 21. - 08:00 | Külföld
A magyar-osztrák-szlovák hármas határ térségének nagyobb külföldi - elsősorban szlovákiai - népességgel rendelkező települései sorra vezetnek be tandíjat a nem magyar állampolgárságú gyerekeknek. A cél: pótolni azt az állami juttatást, ami a magyar gyerekek után jár, utánuk viszont nem. A polgármesterek által az MTI-nek elmondottakból az derül ki: se egységes tarifa, se egységes gyakorlat nincs.

Elsőként, még tavaly decemberben, a leginkább érintett Rajka vezette be a díjat - idén szeptembertől. A hosszú ideig 2600 lakosú településen most 2800-2900 ember él. Ennek oka, hogy Szlovákiából sokan vettek itt házat, új lakásokat csak mostanában kezdtek nagyobb számban építeni.

Kiss Vince (független) polgármester szerint a lakosság fele mára külföldi, elsősorban szlovák állampolgár, ötödük szlovákiai magyar, körülbelül ugyanennyien lehetnek, akiknek "valami közük van" a magyarsághoz.

A szlovák állampolgárok számára azért vonzó a falu - amelyet egy ideje közvetlen buszjárat köti össze Pozsonnyal - mert olcsóbbak a telkek, mint Szlovákiában, viszont a közeli gyorsforgalmi úton könnyen elérhető a szlovák főváros.

Az óvoda-iskola kérdése azért nem akut, mert a beköltözők között sok a negyvenes-ötvenes éveiben járó házaspár, akinek gyerekei már "kirepültek", ők pedig nem ide íratják saját fiaikat-lányaikat - tette hozzá.

A polgármester közlése szerint a bölcsődések után 70, az óvodásokra pedig 41 ezer forintot kell fizetniük a szülőknek, az iskola viszont díjmentes.

"Az iskola az identitástudat egyik őrzője, erősítője - ennyit meg kell tennünk a magyarságunkért" - indokolta a döntést a településvezető. Utóbbi szolgáltatásra azonban egyelőre nem mutatkozott kereslet. Tizenhárom nem magyar állampolgárságú nagycsoportosuk volt az előző tanévben, de egyet sem írattak ide iskolába - jegyezte meg.

A szomszédos Bezenyén a múlt héten született hasonló döntés: ott az óvodai ellátást 35, az iskolait 30 ezer forintra "árazták be", utóbbiból ötezret akkor kérnek a külföldi gyerekek szüleitől, ha napközis ellátást is igényelnek. Kammerhofer Lívia független alpolgármester tájékoztatása szerint, noha korábban több külföldi vásárolt házat a faluban, az óvodában egyetlen nem magyar állampolgárságú gyerek van, az iskolában pedig nincs is ilyen.

Szintén csekély az érdeklődés a csaknem kétezer lakosú Dunakilitin, ahol Szokoli Sándor független polgármester becslése szerint  a lakosság 7-8 százaléka lehet külföldi, kétharmaduk szlovák állampolgár. Náluk a nyolcvan óvodás között egy-két külföldi gyerek akad, ennek egyik oka, hogy sokan Pozsonyba vagy Rajkára viszik óvodába a kicsiket. Éppen ezért itt egyelőre nem került napirendre a tandíj.

mti/para