Véget vetettek a kutyaevő karnevál 600 éves hagyományának egy kínai településen

2011. szeptember 22. - 18:46 | Külföld
Betiltották az októberi kutyaevő karnevált egy kelet-kínai településen; a döntést a helyi kormányzat hozta a felháborodott közvélemény nyomására - derült ki csütörtöki kínai médiajelentésekből.

Az évente rendszeresen sorra kerülő esemény házigazdái, a Csöcsiang (Zhejiang) tartomány Csinhua (Jinhua) városához tartozó Csienhszi (Qianxi) település lakói is megosztottakká váltak: sokan brutálisnak és elítélendőnek tartják a kutyák szabadtéri levágását, megnyúzását és feldolgozásukat, márpedig az étkezési kutyák tartásának, a kutyahús fogyasztásának pedig több mint 600 éves hagyománya van a térségben.

A monda szerint mielőtt a Ming dinasztia alapítójának harcosai elfoglalták volna a várost, titokban kiirtották a környék kutyáit, hogy azok ne jelezhessenek. Miután a hódítók birtokukba vették a vidéket, a győzelmi lakomán - stílusosan - kutyák húsából készült ételeket szolgáltak fel. Állítólag innen ered a helyiek szokása: kutyahúst esznek különlegességként az egykori császár és császárné emlékét őrző szent hely mellett rendszerint templomi vásár alkalmával.

Az ősi vásár helyett az 1980-as évektől egy "modernebb" piacos, kirakodós változat vált honossá Csienhsziben, de a kutyahús fogyasztásának hagyományát megtartották. Sőt: az utóbbi időben az árusok, hogy bizonyítsák a hús frissességét, nyilvánosan ölték le az állatokat, és nyúzták meg, dolgozták fel azokat.

Az internetes portálokon, közösségi oldalakon hamar elterjedt a szokás fényképekkel illusztrált híre, és viszonylag hamar százezrek követelték bejegyzéseikben a helyi kormányzattól, hogy tegyen valamit. A legnépszerűbb kínai mikroblogoldalon 12 ezer felhasználó nyilvánított véleményt, és 91 százalékuk mondott nemet a "karneváli brutalitásra", majd nyíltan is annak betiltását kezdték követelni.

Egy helyi újság kiderítette, hogy a helyiek körében végzett felmérés szerint a többség szintén ellenzi a karnevált ebben a formában, mégha akadtak is olyanok, akik megkérdőjelezték a kormányzat jogát egy néphagyomány betiltására.

Kínában az utóbbi időben nemcsak megjelentek, de mind aktívabbak a civil állatvédők, aminek oka, hogy például a városi lakosság körében elterjedtté vált a kisállatok tartása, és egyre több a kutyás, macskás, madaras szakbolt, a kutyakozmetika-szolgáltatás, az állatorvosi rendelő, illetve az állatmenhely és a kisállattemető is. Kína egyes részein, helyenként a nemzetiségiek körében, ugyanakkor még mindig dívik a kutyahús fogyasztása.

(MTI)

Címkék: gasztronómia, kutya