Csehországban most a baloldal nyerné a parlamenti választást

2011. szeptember 25. - 18:24 | Külföld
Erősödik a baloldal Csehországban. Ha most szeptemberben parlamenti választást tartottak volna, az ellenzéki szociáldemokraták és a kommunisták együttesen megszerezték volna a szavazatok több mint ötven százalékát.

A prágai CVVM közvélemény-kutató intézet szeptemberben készített felmérésének most nyilvánosságra hozott eredményéből kiderült, hogy a választást a Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) nyerte volna 35 százalékos támogatottsággal.

A második helyen a kormányzó Polgári Demokratikus Párt (ODS) végzett volna 21,5 százalékkal, míg a harmadikon Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) 16,5 százalékkal, a negyedik helyen pedig a TOP 09 13,5 százalékkal. A harmadik kormánypárt - a Közügyek - támogatottsága 3,5 százalékra csökkent, ami azt jelenti, hogy nem jutnának be a parlamentbe. Három százalékos a támogatottsága a parlamentből tavaly kiesett Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppártnak (KDU-CSL) is. A parlamenti küszöb öt százalék.

A szeptemberi közvélemény-kutatás megerősítette az előző hónapok tendenciáit, miszerint az ellenzéki baloldal egyre erősödik, míg a kormányzó jobbközép pártok támogatottsága folyamatosan csökken. Szociológusok szerint ez alapvetően a kormány által szorgalmazott reformok, valamint a kormánypártok botrányainak következménye.

mti/para