Újraavatták Bartók Béla szobrát Londonban

2011. szeptember 25. - 10:01 | Külföld
Újraavatták szombaton Bartók Béla szobrát London központjában.

A kétméteres bronzszobrot - a Kossuth-díjas szobrászművész, Varga Imre alkotását - először 2004 októberében, a brit főváros elegáns Kensington és Chelsea kerületében, a South Kensington metróállomás melletti kis téren állították fel, a londoni Magyar Kulturális Központ és a Peter Warlock Society támogatásával és anyagi hozzájárulásával. (Peter Warlock brit zeneszerző szervezte meg 1922-ben Bartók Béla első londoni útját).

A kerületben azonban két éve nagyszabású közterületi átalakítások kezdődtek, és erre az időre a szobrot is leszerelték.

A városrendezés befejeztével az alkotást most visszaállították, és szombaton, kisebb szabadtéri ünnepség keretében újból felavatták. A Bartók-szobrot hivatalosan Julie Mills, Kensington és Chelsea kerület polgármestere avatta fel.

Az avatóünnepségen David Mellor, a brit Konzervatív Párt veterán politikusa, egykori nemzeti örökségügyi miniszter, valamint Pataki Eszter, a londoni magyar nagykövetség sajtó- és kulturális tanácsosa méltatta Bartók munkásságát.  

A szobor annak az utcának a közelében áll, ahol a magyar zeneszerző londoni tartózkodásai idején lakott.

Bartók 1922 és 1937 között 14 alkalommal járt Nagy-Britanniában. Nevét emléktábla őrzi egykori londoni lakhelyén, a szobortól 200 méterre lévő Sydney Place 7-es számú házán.

MTI/para