Szobrot állítanak Masaryknak, Csehszlovákia első elnökének a Kárpátalján

2011. szeptember 26. - 18:31 | Külföld
Szobrot állítottak Tomáš Garrigue Masaryknak, az egykori Csehszlovákia első államfőjének Szolyván, annak az iskolának az udvarán, amelyet egykor ő építtetett.

A Munkácshoz közeli kisváros képviselő-testülete idén márciusban döntött úgy, hogy az 1932-ben személyesen Masaryk kezdeményezésére építtetett iskola épületének homlokzatára eredeti formájában visszahelyezik a Masaryk Iskolája feliratot, és más módon is megörökítik az egykori csehszlovák államfő emlékét.

A feliratot és Masaryk mellszobrát Szolyva alapításának 775. évfordulója alkalmából avatta fel Ivan Baloga, a kárpátaljai megyei tanács (közgyűlés) elnöke – adta hírül hétfőn az ua-reporter.com ungvári hírportál.

Az egykor hárommillió koronából épített iskola eredetileg nyolc osztállyal nyílt meg, ebből négyben mintegy 110 gyermek cseh, a további négy osztályban több mint 200 diák ruszin nyelven tanult.

Kárpátalján rendszerint nosztalgiával emlékeznek a két világháború közötti időszakra, amikor a terület közel két évtizeden át Csehszlovákiához tartozott. Ennek jeleként 2002-ben Ungváron, a csehszlovák időkben épült városrészben szobrot állítottak Masaryknak.

MTI/para