Jön a pénzügyi tranzakciós adó

2011. szeptember 28. - 11:13 | Külföld

Elfogadta az Európai Bizottság szerdán a pénzügyi tranzakciókra kivetendő illetékekre vonatkozó javaslatot - jelentette be José Manuel Durao Barroso, az Európai Bizottsági elnöke szerdán Strasbourgban.

Az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében Barroso jelezte: az új adó évi 55 milliárd euró pluszbevételt jelenthetne az uniónak.

Hangoztatta: itt az ideje, hogy a pénzügyi szektor hozzájáruljon az unió fejlesztéséhez. Az elmúlt években ez az ágazat több ezer milliárd eurónyi támogatást és garanciát kapott a tagországoktól - emelte ki.

A bizottsági javaslatot a tagállamoknak is jóvá kell hagyniuk ahhoz, hogy a tranzakciós adó bevezethető legyen. Több tagállam azonban egyelőre nem ért egyet ezzel a lépéssel.

A bizottsági elnök nagyobb egységre és a stabilitási mechanizmus megerősítésére szólította fel az euróövezetet, beleértve a nyáron hozott döntések gyakorlatba iktatását. Lényegében elutasította viszont azt a felvetést, hogy a tagországok kapjanak még nagyobb szerepet a gazdasági koordináció irányításában. Ez a vezetése alatt álló testület, az Európai Bizottság feladata - szögezte le.

Nem zárta ki ugyanakkor, hogy a gazdasági együttműködés további fokozásához újabb szerződésmódosításokra lesz szükség az unióban.

Megerősítette azt is, hogy a bizottság hamarosan ismerteti az euróövezeti kötvény bevezetésének lehetőségeit taglaló előterjesztését. Jelezte, hogy a testület a jelenleginél mélyebb integrációt lát szükségesnek az euróövezetben a közös kötvények elindításához. Ez szintén igényelheti az uniós szerződések módosítását - említette meg.

José Manuel Durao Barroso felhívta a figyelmet arra is, hogy a gazdasági krízis mellett példátlan bizalmi válság is sújtja az uniót. Emiatt alakult ki szerinte a pénzügyi piacokon is a "felelőtlen és elfogadhatatlan" magatartás.

Hangoztatta, hogy a bizalom helyreállítására, a gazdasági növekedés stabilizálására, illetve a fokozott pénzügyi fegyelemre és a folytatódó szolidaritásra egyaránt szükség van.

MTI