Az uniós belső piaci joganyag több mint egy százalékának átültetésével adósok a tagállamok

2011. szeptember 29. - 17:48 | Külföld
Az Európai Unió tagállamai adósak maradnak az unió egységes belső piacának akadálytalan működését biztosítani hivatott közös jogszabályok átlagosan 1,2 százalékának átültetésével nemzeti jogukba.

Ez derül ki az Európai Bizottság úgynevezett eredménytáblájából, amely szerint idén a 27-ből 16 tagállam nem tudott eleget tenni annak a célkitűzésnek, hogy legfeljebb 1 százalékos legyen a lemaradás. A legjobban Málta áll, ahol már csak két irányelv vár átültetésre. Az átültetési deficit Csehországban a legmagasabb, 2 százalékos. Magyarország az átlag közelében áll, 1,4 százalékos hiánnyal.

"Ebben a válságos időszakban az egységes piac kulcsszerepet játszik abban, hogy Európát kivezesse a gazdaság stagnáló helyzetéből - hangoztatta a bizottság e témáért felelős tagja, Michel Barnier a jelentést ismertetve. - Egyetlen tagállam mulasztásával valamennyi tagállam gazdasági érdekei sérülhetnek."

Leszögezte, hogy a tagállamoknak a közelmúltbeli erőfeszítésekhez képest többet kell tenniük az uniós jogszabályok átültetése terén.

Haladást állapított meg ugyanakkor az eredménytábla a határidő-túllépések rövidítésében: a másfél évvel ezelőtti 9 hónaphoz képest most már csak 5,5 hónap az átlagos késedelem azon jogszabályok esetében, amelyek nemzeti átvétele halasztást szenved. Magyarországon ennél is jóval kisebb, alig 4 hónap az átlagos késlekedés.

Áttekintette a jelentés a jogsértések általános helyzetét is. Az adatok szerint a legtöbb ilyen típusú eljárás (összesen 101) Belgiummal szemben folyik, az átlag 37. Legkevesebb eljárás alatt Litvánia (10) áll. Magyarország is kedvező teljesítményt mutat ebből a szempontból: esetében az átlagnál jóval kevesebb, összesen 24 eljárás nem fejeződött még be.

(MTI)