Economist: A magyar gazdaság ijesztő állapotban van

2011. szeptember 30. - 16:30 | Külföld
A devizaalapú hitelek végtörlesztését lehetővé tévő törvényről és magyar belpolitikáról közölt értékelést pénteken megjelent legújabb kiadásában a The Economist.

A vezető brit gazdaság-politikai folyóirat szerint a gazdaság "ijesztő" állapotban van, a bankárok ordítanak, a kormány harcra kész, az ellenzék pedig saját magát emészti fel - vagyis Magyarországon a szokott kerékvágásban zajlik az élet.

A végtörlesztési törvénnyel kapcsolatban az írás felidézi, hogy az osztrák és az olasz tulajdonú bankok szerint a kormány ezzel a lépéssel a törvényesség uralmát ássa alá, mások szerint ugyanakkor a bankoknak nem kellett volna ilyen gondatlan hitelezési gyakorlatot folytatniuk. Bárhogy legyen is, az új törvény nem sokat javít Magyarország borús gazdasági kilátásain. Az adóscsökkentés nem hozta a várt hatást, a keresők kisebbsége járt csak jól, sok alacsony jövedelmű pedig még rosszabb helyzetbe került - áll a The Economist írásában.

Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár ugyanakkor kijelentette a hetilapnak, hogy a devizaadósság most már stratégiai üggyé vált, és a bankoknak figyelmeztetniük kellett volna a hitelfelvevőket az általuk vállalt kockázatokra. A The Economist idézete szerint Kovács Zoltán azzal vádolta a bankokat, hogy azok "a vadnyugat törvényei alapján működnek".

A szocialisták mindeközben "azzal vannak elfoglalva, hogy egymással harcolnak".

Gyurcsány Ferenc ügyével kapcsolatban a The Economist azt írja, hogy a volt miniszterelnök támogatói szerint a kormány bosszúhadjáratot folytat ellene, kormánytisztviselők szerint azonban ez képtelenség: volt miniszterelnököket ugyanúgy el kell számoltatni, mint bármely más állampolgárt. A cikk szerint a Gyurcsány elleni eljárás megalapozottságától függetlenül azonban nincs jele annak, hogy a törvényt ugyanilyen eréllyel alkalmaznák megvesztegethető Fidesz-politikusokkal vagy a párt üzleti szövetségeseivel szemben.

Eközben pedig a Jobbik "csak figyel, és vár" - fejeződik be a The Economist írása.

MTI/para