A Jobbik üdvözli a terrorcseklekményekkel vádolt Budaházyék fogva tartásának megszüntetését

2011. október 1. - 17:23 | Külföld
A Jobbik országos elnöksége közleményben üdvözölte Budaházy György és Szász Endre előzetes letartóztatásának megszüntetését.

Az ellenzéki párt az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta: örömmel üdvözlik a Fővárosi Bíróság döntését, amellyel pénteken megszüntette a Budaházy György és Szász Endre "több mint két éven át törvényellenesen fenntartott" előzetes letartóztatását.

"Ugyanakkor meggyőződésünk, hogy ehhez az eljáráshoz képest feleannyi idő- és pénzráfordítással, szakmai és emberi erőfeszítéssel már régen rács mögé juttathatták volna Gyurcsányt és társait a 2006-os vérengzések miatt" - írták.

A párt úgy látja, csak akkor lehet a múltat teljesen lezárni, ha a 2002-2010 közötti időszak "politikai elítéltjeit és üldözötteit közkegyelemben részesítik, a jogsértések felelőseit megbüntetik, és a meghurcoltak teljeskörű jóvátételt kapnak".     Kifejtik azt is, hogy a Balsai-jelentés nyilvánosságra hozatalát az ügyészség lépéseinek kell követnie: "gyanúsítsák meg és állítsák bíróság elé a felelősöket" - fogalmazott a Jobbik országos elnöksége.

A Fővárosi Bíróság pénteken szüntette meg a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György előzetes letartóztatását és házi őrizetet rendelt el. Az ügyész fellebbezett, így a Fővárosi Ítélőtábla határoz majd jogerősen.

A bíróság figyelmeztette Budaházyt és a szintén házi őrizetbe helyezett Szász Endre harmadrendű vádlottat, hogy csak a bíróság által meghatározott célból hagyhatják el otthonukat, a házi őrizet betartásának szabályait rendőrjárőr fogja ellenőrizni.

Az ügyészség szerint Budaházy 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia Mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabad demokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket. A politikai motivációjú támadások célpontjai javarészt  az akkori kormánypárti politikusok otthonai, illetve az MSZP és az SZDSZ székházai voltak.

A vádlottak egyes esetekben inkább személyes ellenszenv okán választottak célpontokat, mint például a Vörös Csepel elnevezésű szórakozóhely, melegek által látogatott helyek, egy jegyiroda esetében, vagy éppen Csintalan Sándor egykori szocialista politikusnak, a HírTV műsorvezetőjének "megleckéztetése" esetében. A vádpontok között szerepel puszta pénzszerzés céljából elkövetett bűncselekmény is, egy pénzkiadó automata felrobbantása.

A vádlottak az eljárás során jobbára tagadták a bűncselekmények elkövetését.

A Budaházy György és társai elleni büntetőper várhatóan november végén folytatódik bizonyítással a Fővárosi Bíróságon.

mti/para